Slavni travnički sir na tržištu EU, u toku pregovori za Dubai  

Bosanskohercegovačka kompanija Poljorad d.o.o. iz Travnika već 22 godine uspješno posluje na domaćem tržištu i postala je jedna od najprepoznatljivijih bh. kompanija  koji se bave proizvodnjom mliječnih proizvoda. I u 2017. godini bilježi jako dobre rezultate i značajne poslovne uspjehe.

“U prvih 9 mjeseci 2017. godine je zabilježen rast od 30% u odnosu na isti period prošle godine. Nastojat ćemo da trend rasta i u budućnosti održimo. Kako potražnja za našim proizvodima raste, tako ćemo i mi povećavati naše proizvodne kapacitete, da ne bi ugrozili naš teško stečeni status na domaćem tržištu”,izjavio je Asim Skrobo, direktor kompanije  Poljorad d.o.o.

Travnički sir na tržištu EU, u toku pregovori za Dubai

 

Pored domaćeg tržišta, Poljorad je od 2016. počeo distribuirati svoje proizvode u zemlje Europske unije preko kapaciteta Adriatic Group GmbH iz Beča i njihovih distributerskih sjedišta u zemljama EU. Posjeduje također izvoznički veterinarski broj i dozvolu za izvoz u sve zemlje regiona, Ameriku i Australiju. Dosadašnja statistika pokazuje da je najtraženiji proizvod na svim tržištima Travnički sir, koji je jedini autentični sir iz Travnika. Pored njega postoji velika potražnja i za Travničkim kajmakom, Dimko sirom i Paprikama punjenim sirom i kajmakom.

S obzirom na učešću na više tržišta, u 2018. imaju planove o povećanju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u nove tehnologije, kao i u ruralni sektor Bosne i Hercegovine.

“Plasiranje proizvoda na stranom tržištu je svakako dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta. Trenutno je u Poljoradu uposleno 65 radnika. Ovaj broj će se povećati nakon planiranog uvođenja novih tehnologija i procesa proizvodnje, čime želimo omogućiti proizvodnju novih proizvoda. Već polovinom 2018 godine je planirano da pustimo u prodaju naš novi sirni namaz. Također je u planu i razvoj ruralnog sektora u Bosni i Hercegovini. Pored dodatnih ulaganja u farme i podršku kooperantima, planiramo proširiti broj otkupnih stanica u Srednjebosanskom kantonu na 30 mjesta”, ističe Asim Skrobo.

Pored planova na domaćem tržištu, u toku su i pregovori za izvoz na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije Dubai, te se iz Poljorada nadaju uspješnoj saradnji i nastavku uspješnog poslovanja  i u 2018 godini.

Izvor: tntportal.ba