Image default
EkonomijaZanimljivo

Skoro 80% hrane koju pojedemo dolazi iz uvoza

Više poražava činjenica da je, za nešto više od pola decenije, u BiH potrošnja hrane iz uvoza sa 65 porasla na 78 odsto. Što je dokaz da se u sve većoj mjeri okrećemo stranim robama. Uglavnom onima iz Evrope.

To potvrđuje i zvanična statistika. Ona kaže da je lani, u poređenju sa 2012. godinom, vrijednost uvezenog mesa sa 131,1 milion skočila na čak 285,7 miliona KM. U ovom periodu količina uvezenog mesa je sa 33,9 miliona otišla na 60,8 miliona kilograma ili za skoro 80 odsto.

Podaci VT komore BiH pokazuju i da je u 2012. uvezeno 69,9 miliona kilograma povrća. A lani 95 miliona kilograma. Uvoz voća sa 138,3 miliona je povećan na 181,3 miliona kilograma.

Vrijednost uvezenih proizvoda od žitarica i brašna je utrostručena. Uvoz proizvoda na bazi voća i povrća porastao za skoro 50 odsto.

Analiza STK pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine BiH izvezla proizvoda  agroindustrijskog sektora u ukupnoj vrijednosti od 189,4 miliona. Dok je uvezla 724,1 milion KM.

To pokazuje da je 78 posto hrane u BiH koju konzumiramo uvezena. Te da u ukupnom obimu razmjene ovaj sektor privrede učestvuje samo 12 odsto.

Niski podsticaji

Nemanja Vasić, predsjednik STK, ističe da je jedan od razlog ovakve situacije to što, u poređenju sa zemaljama iz regiona sa kojima ima režim slobodne trgovine, BiH nije konkurentna u pogledu reklamiranja proizvoda, izgleda i privlačnosti njihovih pakovanja i slično.

Međutim, daleko veći problem je to što građani i dalje nemaju razvijenu svijest o značaju kupovine domaćih roba. Nikako da shvatimo da bismo, na taj način, pospješili domaću ekonomiju, zdravstvo, školstvo, zapošljavanje.

Na drugom mjestu su, dodaje, niži podsticaji nego u zemljama regiona. Zbog toga su uvozni proizvodi jeftiniji, samim tim i primamljiviji našim kupcima.

Related posts

Kupila prsten za 13 $ pa otkrila da vrijedi skoro 970 hiljada $

SAVJETNICI

Duge kolone na ulazu u BiH, na izlasku nema gužve

SAVJETNICI

Bosanci upisani u Ginsovu knjigu rekorda

SAVJETNICI

Leave a Comment