Image default
Arhiva

Škodin Vision X Concept

Nakon velikog Kodiaqa i kompaktnog Karoqa, Škoda se priprema za dolazak trećeg crossovera, koji najavljuje konceptom Vision X. Taj koncept će biti predstavljen u martu na Sajmu automobila u Ženevi te predstavlja namjeru kompanije iz Mlade Boleslav da proizvede model sličan SEAT-ovom modelu Arona, koji je baziran na Ibizi, a koji bi bio sličan i nadolazećem Volkswagenovom modelu T-Cross baziranom na Polu.

Radi se o urbanom crossoveru koji će donijeti novi Škodin dizajnerski jezik sa “oštrim” linijama krova, koji je obojen u FlexGreen zelenu boju. Prednji svjetlosni sklopovi su poredani u dva reda te će biti sve češći na Škodinim modelima, ali pop-out vrata vjerovatno neće biti dio produkcijskog modela.

Koncept posjeduje velike 20-inčne naplatke te antracitni krov koji pravi kontrast. Vision X izgleda obećavajuće te ima interesantan stražnji dio sa tradicionalnim Škodinim svjetlima u obliku slova C. No, historija nas je naučila da produkcijski modeli ne izgledaju isto kao i koncepti.

Unutrašnjost je jednostavna, a na instrument tabli dominira široki ekran osjetljiv na dodir, koji je dio infotainment sistema. Fizičke kontrole su svedene na minimum, a primijetni su i digitalni instrumenti, koji su dodatna oprema u Karoqu.

O pogonu zasad nema detalja, ali hibridni koncept jasno govori o Škodinim namjerama za elektrifikacijom svojih modela s tim da plug-in hibridne verzije modela Superb i Kodiaq stižu prije kraja desetljeća. Potpuno električna vozila su također u razvoju, a to je dio Škodine strategije 2025 prema kojoj će od polovine narednog desetljaća četvrtina proizvedenih automobila tokom godine biti elektrificirana.

Related posts

Zlatni kivi u Bosni i Hercegovini

SAVJETNICI

Poziv za besplatno učešće u “Školi zavarivanja”

SAVJETNICI

Mehmedi i Chicharito donijeli pobjedu Bayeru protiv dortmundske Borussije

SAVJETNICI

Leave a Comment