Sirup od bazginih bobica – saveznik protiv prehlade

Bobice bazge su ovo ljeto zbog visokih temperatura već zrele i spremne da ih uberete za zimu. A zašto to ne smijete propustiti? Zato što sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Odnosno, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav, pomažu u borbi protiv virusa koji izazivaju gripu i prehladu. Čak se smatra da su ove bobice najbolje sredstvo za jačanje imunološkog sustava.

Od njih možete praviti sirup, sirup za razrjeđivanječaj ili džem.

Bobice berite samo ako su zrele jer tada imaju najviše ljekovitih tvari. Zrele su kada im stapka bude crvenkaste boje, a bobice tamno crvene. Berite ih što dalje od prometnica i teške industrije.

Kako biste što manje oštetili grm bazge, berite ih pomoću škara ili prilikom branja otkinite grozd kod prvih listova, u “koljenu” grančice.

Prije konzumacije ih svakako morate skuhati jer su inače otrovne.

Bobice odvojite od stapke te operite od prašine i kukaca. Stavite u posudu te stavite toliko vode da je bude dva prsta iznad bobica. Kuhajte ju na laganoj vatri uz miješanje i kada ispari prst vode, ugasite vatru. Pričekajte da se ohladi da ju možete procijediti. Najbolje je cijediti ju kroz sitnije cjedilo i gazu. Pripazite, bobice ostavljaju na rukama crvenu boju koju je teško oprati.

Nakon što ste ocijedili, dodajte šećer (po želji, otprilike, na litru tekućine, 750g šećera), limunsku kiselinu i limun. Budući da bobice bazge imaju specifičan, trpak i pomalo grdak okus, dodajte štapić vanilije ili sok naranče.

Ponovno prokuhajte i vreli sirup sipajte u boce, dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Postupak kuhanja bobica je isti, ali u ohlađeni sirup dodajte med i jabučni ocat. Prilikom kuhanja možete dodati i đumbir i klinčiće. Med i ocat će služiti kao konzervans, ali sirup ipak čuvajte u frižideru.

U slučaju prehlade ili gripe, uzimajte po tri kašičice sirupa tri puta dnevno. Sirup mogu piti i djeca, a ako im se ne sviđa okus, pomiješajte ga sa sokom.

Od bobica možete napraviti džem ili pekmez, po receptu kojeg inače koristiti. Možete ih sušiti i pripremati kao čaj.

Svježe bobice možete zamrznuti te ih koristiti po potrebi, odnosno praviti sirup protiv prehlade kada je to potrebno.