Image default
Arhiva

Sirak je korov ili veoma korisna krmna kultura?

Inače kad pomislimo na sirak, prvo nam na pamet padne koji herbicid izabrati da uništimo sirak, ali ima i ona druga strana kad sirak namjerno sijemo da bi ga kasnije iskoristili.

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Sirak kao kulturna biljka pogodan je za uzgoj u uvjetima gdje kukuruz slabije uspijeva. Ima dubok korijen koji dostiže dubinu oko 2 m, a stabljika naraste i do 7 m visine. Plod je zrno sa sadržajem 70 – 80 % ugljikohidrata, 10 – 13 % bjelančevina, 3- 3,5 % masti , 1,5 % celuloze i 1,5 % mineralnih tvari. Dužina vegetacije sirka kreće se od 100 do 130 dana.

Sirak se može veoma kvalitetno iskoristiti za ishranu ljudi, ishranu životinja, kako zrnom tako i zelenom masom, svježom ili siliranom, zatim u industriji: škrob, glukoza, šećerni sirup i dr., te za zelenu gnojidbu.

Poznato je da od tehničkog sirka se prave metle za čišćenje i četke, koje kupujemo za svoje kuće.

Temeperaura je jedan od presudnog značenja za rast i razvoj sirka. Minimalna temperatura potrebna za klijanje i rast je iznad 10°C, optimalna od 27 – 30°C, a maximum do 45°C. Temperatura ispod 0°C uništava sirak.

Vrlo je otporan na sušu osobito razvijene biljke, a ako je opskrba vodom dobra, tada daje velike prinose. Specifično je za sirak da zbog nedostatka vode može čak zaustaviti rast na određeno vrijeme.

U odnosu na tip tla na kojem se gaji sirak najbolje uspijeva na plodnim i lakšim tlima, slabo kisele do neutralne reakcije, dobro reagira na gnojidbu tla dušikom.

Sjetva sirka se obavlja u redove na dubinu 8-10 cm, s međurednim razmakom 50-60 cm. Njega i zaštita sirka se provodi na sličan način kao i kod kukuruza, ali je bitno napomenuti da je sirak znatno otporniji na bolesti i štetnike, pa se praktična zaštita provodi dosta rijetko.

Žetva sirka za zrno se obavlja u punoj zriobi, a ravnomjerno dozrijevanje omogućuje minimalno osipanje zrna. Obavlja se adaptiranim žitnim kombajnima. Zrno se suši i sprema kao i ostale žitarice. Prinosi mogu biti i do 7 t /ha zrna, ODNOSNO 700kg po dunumu.

Nadamo se da na sirak imate malo drugačiji pogled.

Vaša urednička ekipa portala pravisavjeti.info

Pratite nas, lajkujte i share naše objave jer na takav način pomažete i drugima da besplatno dođu do informacija i nešto novo nauče!

Related posts

Poruka opasnog sadržaja: Kompjuterski virus se širi u BiH

SAVJETNICI

Parazit iz mačijih crijeva uništava rak

SAVJETNICI

Ovaj uređaj će zamijeniti pametni telefon

SAVJETNICI

Leave a Comment