Sir u manjim količinama pomaže kod srčanih oboljenja

Sir se ne smatra baš najzdravijom hranom, novo je istraživanje pokazalo kako on i nije tako štetan za tvoje zdravlje – čak će njegovo svakodnevno konzumiranje u umjerenim količinama pomoći kod srčanih oboljenja.

Sir, baš kao i svaki drugi mliječni proizvod, sadrži visoke razine zasićenih masti, što ga je često činilo krivcem za visoki kolesterol, aterosklerozu i pojačani rizik od srčanih oboljenja.

Ova slasna namirnica sadrži i korisne sastojke poput kalcija, proteina i probiotika.

Kako bi saznali nešto više o posljedicama dugoročne konzumacije sira na kardiovaskularne bolesti, istraživači iz Kine i Nizozemske usporedili su i analizirali podatke iz 15 različitih istraživanja koja su sveukupno uključivala više od 200 000 ispitanika.

Sva su istraživanja osim jednog isključila srčane bolesnike, kako bi se uvidio utjecaj na zdrave osobe, a samo dva istraživanja su trajala kraće od 10 godina, za razliku od ostatka.

Dr. Allan Stewart, voditelj vaskularne kirurgije na Ichan School of Medicine na Mount Sinai Medical Center, kaže kako su rezultati “sasvim suprotni od onoga što bi netko očekivao”.

Rezultati 
Osobe koje su jele puno sira čak su imale 14% manji rizik od razvijanja konorarnih bolesti srca te 10% manje šanse od srčanog udara od onih osoba koje nisu uopće ili su rijetko jele sir. To ne znači da su se te osobe prejedale sirom, jele su tek 40 grama sira dnevno.

“Ovo nije isto kao i jesti i ogroman komad pizze sa sirom svaki dan”, upozorava Stewart. Nadodaje i kako je istraživanje pokazalo tek vezu između konzumiranja sira i smanjenog rizika od srčanih oboljenja, a ne i pozitivnog utjecaja na cijeli organizam.

To ne znači da se moraš natjerati pojesti 40 grama sira svaki dan, ali konzumacija u normalnim količinama ne bi trebala biti štetna za tvoje srčano zdravlje, ali ni na kolesterol, jer probiotici iz sastava sira djeluju pozitivno na smanjenje ‘lošeg’ kolesterola i povećanje ‘dobrog’.

Zato – u slast!