Simptomi fibromialgije – kako prepoznati ovu bolest?

Fibromialgiju je vrlo teško prepoznati i dijagnosticirati, no postoje simptomi koji mogu ukazati na bolest.Bol je glavni znak po kojem se bolest prepoznaje, ali za razliku od ostalih bolnih stanja, kod fibromialgije bol je proširena na cijelo tijelo: trup, noge i ruke.

Bolesnice, a vrlo rijetko bolesnici, žale se na proširenu bol mišićno-skeletnog sustava, zamor, poremećaj spavanja, bolnu osjetljivost pojedinih točaka na tijelu te na otežano pamćenje i oslabljenu koncentraciju. 

Na primjer, ako imamo problem s kralježnicom, osjećat ćemo bol u vratu ili križima, a u rijetkim će se slučajevima bol širiti prema jednoj ruci ili nozi. Kod fibromialgije bolesnik osjeća u isto vrijeme bol u vratu s prednje i stražnje strane, u rukama, nogama i zdjelici.

Najčešća područja boli su:

 • Zatiljak
 • Područje između lopatica
 • Prednja strana vrata
 • Gornji dio prsišta
 • Vanjski dio područja lakta
 • Gornji dio natkoljenice s prednje strane
 • Bočni dio natkoljenice
 • Unutarnja strana koljena

Bol je u početku ograničena na manje površine, a kako bolest napreduje proširuje se na cijelo tijelo. Presudni uvjet za dijagnosticiranje fibromialgije je da se bol istovremeno osjeća iznad i ispod struka. Bol može prelaziti s jednog dijela tijela na drugi i varirati u intenzitetu.

Najčešće je tupa i nije isprovocirana pokretom. Ponekad je probadajuća, kao istezanje ili se očituje kao duboka mišićna bol. Bol je mnogo jača u jutarnjim satima i udružena je s osjećajem ukočenosti i neelastičnosti mišića.

Neki bolesnici mogu osjećati i druge senzacije kao što je neosjetljivost površnih dijelova kože ili osjećaj mravinaca i pečenja, što pridonosi ukupnoj nelagodi.

Prema broju i smještaju bolnih točaka na tijelu postavlja se dijagnoza fibromialgije.

Faktori rizika za bol:

 • Vlaga i hladnoća
 • Nesanica
 • Fizički i mentalni zamor
 • Pojačana fizička aktivnost

Preosjetljivost

Poseban znak bolesti je preosjetljivost kože na pritisak što se doživljava pretjerano bolnim i ne odgovara intenzitetu pritiska (alodinija). Ako osobu s fibromialgijom pritisnemo jagodicom prsta (da nokat poblijedi), izazvat ćemo jaku i neizdržljivu bol. Bolesnice s fibromialgijom osjetljivije su na hladnoću i vlagu, što je čest slučaj kod žena. Također, mogu biti osjetljivije na buku i prejako svjetlo.

Umor

Danas se mnogi ljudi žale na umor. Umor kod bolesnika s fibromialgijom je mnogo više od umora nakon teškog fizičkog rada. Osjeća se kao opća iscrpljenost i smanjena izdržljivost, što utječe na radnu, osobnu i opću društvenu aktivnost. Osobe se bude umorne nakon prespavane noći kao da su cijele noći radile fizički teške poslove.

Problemi sa spavanjem

Mnogi bolesnici s FM-om imaju problema sa spavanjem. Često se bude i san biva isprekidan te se ujutro osjećaju umorno i neispavano. Istraživanja pokazuju specifične abnormalnosti u „dubokoj fazi” sna zbog čega oporavak organizma u toj fazi sna izostaje. Dugotrajni poremećaj sna vodi u još veću iscrpljenost organizma. Tijekom spavanja mnoge žene osjećaju nemir u nogama što ih budi iz sna.

Ovaj znak bolesti je poznat pod imenom „sindrom nemirnih nogu“. Dokazano je da se učestalije javlja u bolesnika koji boluju od fibromialgije. Oko 33% osoba s fibromialgijom imaj sindrom nemirnih nogu u usporedbi s 3% onih koji nemaju ovu bolest. Ove tegobe u bolesnika još više utječu na smetnje sna.

Glavobolja

Istraživanja pokazuju da veliki postotak osoba s fibromialgijom ima glavobolju. Ta vrsta glavobolje sliči migreni i praćena je mučninom, povraćanjem i pojačanom osjetljivošću na svjetlost. Zašto žene s fibromialgijom češće imaju glavobolje nije jasno. Ali postoji teorija o nedostatku neurohormona kao što su serotonin i epinefrin.

Simptomi fibromialgije

Mentalne i psihičke tegobe

Mnogi bolesnici imaju i mentalnih problema koji se očituju smanjenom koncentracijom, problemima s pamćenjem, kako netom usvojenih podataka tako i dugotrajno pohranjenih i usvojenih činjenica. Bolesnicima slabi pažnja i ne mogu se dulje vrijeme koncentrirati na jednu mentalnu aktivnost. Pojavljuju se i smetnje kod izvršavanja više radnji istovremeno.

Ponekad mogu u govoru zamijeniti riječi ili izostaviti neku riječ, što je poznato pod imenom „fibro fog” jer postoji magla u procesu razmišljanja (engl. fog znači magla). Iako znanstvenici nemaju jasnog objašnjenja za ove promjene, smatra se da su posljedica dugotrajne nesanice i jakih bolova.

Fibromialgija je često povezana s pojavom depresije i anksioznosti, PTSP-a, kao psihičkih poremećaja zbog čega se u terapiju uključuju i lijekovi uz konzultaciju psihijatra. Iako sama bolest ne dovodi do drugih bolesti, dugotrajna bol i smetnje sna mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti. Tako frustracije zbog bolesti, koja često nije shvaćena od okoline i liječnika, mogu rezultirati depresijom i anksioznošću.

Iritabilni kolon

Iritabilni kolon je poremećaj funkcije debelog crijeva. To je česta bolest u općoj populaciji, ali je učestalija kod bolesnika s FM-om. Tako 35-75% osoba s FM-a ima simptome ove bolesti.

Znanstvenici nemaju objašnjenje zašto su ove dvije bolesti povezane. Iritabilni kolon karakteriziraju grčevi i bolovi u stomaku, napuhavanje i proljevi koji se mogu smjenjivati s tvrdom stolicom, a ponekad ima i sluzi u stolici. Iako su znakovi bolesti neugodni, ne dolazi do trajnog oštećenja sluznice debelog crijeva. Budući da ove znakove susrećemo i kod ozbiljnijih bolesti debelog crijeva, potrebna je liječnička kontrola.

Ostali znaci bolesti

Bolesnici povremeno mogu patiti i od drugih poremećaja. Tako se može javiti jutarnja ukočenost u zglobovima, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, lupanje srca, učestalo i bolno mokrenje, bolne menstruacije, razdražljivost i neraspoloženost. Iako su ovi simptomi veoma neugodni, bolest ne ostavlja funkcionalna ni organska oštećenja. Rano prepoznavanje bolesti i pravilno liječenje spriječilo bi nastanak težih psihičkih poremećaja.