Bebe u stomaku “raspravljaju” o životu poslije rođenja!

Ovdje je riječ o kratkom filmu koji ilustrira imaginarni razgovor između dvije bebe u majčinoj utrobi. Njihov dijalog je vrlo zanimljiv i poziva nas na razmišljanje o našem biću, o Bogu kao stvaraocu i Gospodaru svega što postoji te o vjerovanju u jedan drugi svijet koji je nama nepoznat a na koji nas upućuju brojni putokazi. Ujedno, ovo je izazov i onima koji ne vjeruju u proživljenje i život poslije smrti koji je neminovnost.

Čestiti ljudi iz prvih generacija nakon Poslanika s.a.w.s. bi znali govoriti da viđenje džehennema svojim očima im ne bi ni za jedan trun povećalo ubjeđenje koje već imaju o postojanju Ahireta. Uistinu, vjernik ni jednog trenutka ne sumnja u čas proživljenja kao što ne sumnja ni u život nakon rođenja. Njemu je jasno da je na zemlji samo radi iskušenja, privremeno i na određeni rok koji je vrlo kratak, a što svakom čovjeku bude jasno u samrtnim trenucima kada shvate kako je brzo protekao njihov vijek.

Zato čovječe, razmisli, ne sumnjaj i vrati se svome Gospodaru čista srca, orosi svoje oči suzama pokajanja, učini da tvoja djela budu djela dobrih i čestitih i da tvoje srce žudi i čezne za susretom sa svojim gospodarom.

Rekao je uzvišeni Allah: “Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao; On će, zatim, učiniti i da pomrete i poslije će vas oživiti, a onda ćete se Njemu vratiti. ” (Sura Bekara : 28)