Internetska stranica eSecurity Planet je uz pomoć tvrtke za marketinška istraživanja Vanson Bourne te uz sponzorstvo tvrtke CyberArk provela istraživanje čiji je cilj bilo utvrditi stanje računalne sigurnosti u američkim tvrtkama.

U istraživanju je sudjelovalo 750 IT administratora i osoblja koje donosi odluke vezane za računalnu sigurnost.

Oko 79% ispitanika izjavilo je kako su dosta naučili na primjerima velikih cyber napada iz nedavne prošlosti te dosta radili na poboljšanju sigurnosti svojih računalnih sustava.

Čvrsto povjerenje u kvalitetu čelnog osoblja zaduženog za sigurnost računalnih sustava imalo je 67% ispitanika, što je rast u odnosu na prošlu godinu kada je povjerenje u čelno osoblje koje se brine za računalnu sigurnost imalo 57% ispitanih.

No zabrinjavajući je podatak da 40% ispitanika administratorske i druge povjerljive lozinke skladišti u Word ili Excel dokumentima, a 28% na dijeljenim poslužiteljima ili USB stickovima.

S obzirom na prioritete tijekom cyber napada, 70% ispitanika je odgovorilo da je primarni cilj spriječiti upad i ukloniti napadače s vlastitih računalnih sustava, nakon čega slijedi otkrivanje podrijetla napada.

Nekolicina ispitanika izjavila je kako im je nakon početka napada prioritet o njemu obavijestiti svoje nadređene.