Sezona pravljenja soka od bazge

Ako ste se ikad zapitali kako napraviti taj famozni sok od bazge , onda je ovo definitivno tekst za vas.

Ja se sa pojmom soka od bazge (ili od ‘baze’ kako ga je zvala moja baka) susrećem još od djetinjstva kada se za utaživanje žeđi mogla dobiti samo voda, domaći sok od višanja ili domaći sok od bazge.

Nikome od nas klinaca tada nije padalo na pamet zatražiti neki drugi napitak, nikakve Cole, Cedevite ili bilo kakvi drugi instant napitci kakve susrećemo danas nisu dolazili u obzir.

I to je bilo nešto najnormalnije. Sjećam se i toga da su mi nakon nekog vremena takvi sokovi na razrijeđivanje pomalo išli na živce, pa ih jedno vrijeme nisam uopće konzumirala. Jer toga je soka bilo puuuuno. Višanja je na dvorištu uvijek bilo, a u ovo proljetno doba i bazga je rasla posvuda pa se sok radio u većim količinama.

Danas kada sam i sama majka, svojoj ću djeci uvijek radije ponuditi ovakav nekakav sok iz kućne radinosti nego kupovni sok (sirup) na razrijeđivanje. Iako su moja djeca (skrušeno priznajem šmrcc 🙁 ) veliki ljubitelji cedevite i sl. instant napitaka, uspijem ih nagovoriti da probaju i nešto drugo.

Sa sokom o bazge su oduševljeni i stvarno ga rado piju. Moji u Vukovaru ga rade i dalje svake godine, a mi se onda ‘švercamo’ pa donesemo pokoju litru od njih

Bazga je već duži niz godina prisutna u kulturi suvremene civilizacije i to na razne načine.

Najpoznatiji je svakako čuveni sok koji svoju popularnost duguje činjenici da je izuzetno ljekovit i da pomaže kod raznih bolesti.

Kao prirodno stanište bazge navode se uglavnom šumarci i pašnjaci, dakle uglavnom divljina gdje ih se može naći uvelikom broju. Radi se o biljci čiji grm može narasti od 3 do 10 metara u visinu. Kora je debela i može se primjetiti kako prevladava svijetlo siva nijansa.

Ako niste znali bazga je jedna od najstarijih biljki na širem području Europe. O njezinoj se ljekovitosti oduvijek pričalo, a čak se smatralo da djeluje izrazito umirujuće na djecu. Naime vjerovalo se da upravo njezin sok pruža ono što čovjeka čini opuštenim.

Pored toga pokazalo se kako je jednim dijelom jestiva. Međutim njezina glavna uloga leži upravo u činjenici što djeluje kao lijek. Tu se prije svega misli na cvjetove od kojih se dobiva čaj. Cijela procedura oslanja se na sušenje cvjetova.

Sam čaj potreban je u svrhu jačanja obrambenog sustava te zbog znojenja, što je itekako korisno u vrijeme kada mislite da vas hvata gripa, ili prehlada. Treba napomenuti kako pravilno kozumiranje čaja podrazumijeva da ga pijete bez šećera. Ako već morate dodati malo slatkog neka to radije bude med.

Osim čaja ljekovist bagze producira se i preko poznatog soka, ili sirupa čija priprema ne zahtijeva previše mudrolija. Ono što je bitno kod cjelokupne procedure je prije svega strpljenje, jer za pripremu soka ipak treba malo vremena.

Dakle za sve one koji žele sami napraviti sok od bazge potrebno je imati barem 20 cvjetova, oko 1,5 kg meda, malo soka od limuna. Ključ svega je što cvjetove treba preliti vrućom vodom i namakati barem 24 sata.

Nakon što procijedite cvjetove stavite ih kuhati zajedno sa medom, nakon čega ide malo soka od limuna.

Maknete s vatre i dodate malo soka od limuna te uspete u boce koje ćete držati na mjestu gdje nema puno svjetlosti.

Napomena :

Sok od bazge
Potrebno (za cca. 9 l soka):

50 cvjetova bazge
6 l vode
4 kg šećera
4 limuna
10 dag limunske kiseline
2 konzervansa

KORISNO JE ZNATI:

Ovako primpremljen sok može stajati u ostavi i do godinu dana. S vremenom će se na dnu stvoriti talog (od cvjetne peludi) koji prilikom spravljanja soka tj. naginjanja boce može zamutiti preostali sok u boci. Iako to ne utječe na kvalitetu soka niti na njegovu trajnost, meni osobno je ljepše vidjeti sok u boci bez taloga pa ga ja prije  razlijevanja soka u čaše još jednom lagano prelijem (procijedim) u drugu bocu kako bi taj talog ostao na dnu.

Bazgu za sok bilo bi najbolje brati podalje od cesta, odmah kada procvjeta jer je tada miris najintenzivniji i sok bude nekako najbistriji.

Ako želite sok napraviti bez konzervansa i limuntusa –  i to je moguće!

Jednostavno te sastojke izbacite.

Ali morate imati na umu da će trajnost takvog soka biti mnogo kraća, pa u tom slučaju eventualno napravite manju količinu soka, i naravno, čuvajte sok u hladnjaku!

Sok bez limuntusa, dakle samo sa limunom, jednostavno nema dovoljnu kiselost, ali to je naravno samo moje mišljenje, a ukusi se razlikuju 🙂 .

Također obratite pažnju na to, da ako stavite više limuna okus soka može opor i gorkast od limunove korice.

U svakom slučaju, priprema soka od bazge doista nije komplicirana, a sok je stvarno ukusan!

Svakako probajte.