Sezona je zdravih bobica

S toplim danima stiglo je i bobičasto voće: maline, kupine, ribizle, borovnice, šumske jagode. Bobice sadrže mnogo vitamina i drugih vitalnih tvari od neprocjenjivog značaja za organizam, posebno dječiji.  

Većina ovog voća sadrži velike količine C vitamina, koji djeluje kao snažni antioksidans. Dokazana je veća učinkovitost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici od onoga uzetog u obliku vitaminskog dodatka, što se povezuje s međusobnim zajedničkim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici. Ovo je voće najbolje djeci servirati sirovo, bez dodatka industrijskog šećera.

– Brusnice – Američki i finski eksperti, nakon pomnih ispitivanja, došli su do zaključka da od voća najveći kapacitet uništavanja slobodnih radikala ima brusnica.

– Borovnice – Djeluju antibakerijski kod upalnih promjena probavnog sistema. Čak i smrznute borovnice sadrže tvari koje usporavaju rast patogenih bakterija.

– Šumske jagode – Obiluju C vitaminom, voćnim kiselinama i mineralnim tvarima. Posebno su preporučljive anemičnoj djeci.

– Kupine – Od minerala, najviše imaju željeza, zatim kalija, kalcija, fosfora i magnezija, od vitamina, pak, najviše C i A, te B1 i B2.

– Maline – Nježne su strukture i brzo propadaju, iako su biološki najvrednije dok su sasvim svježe. Sadrže dosta jabučne i limunske kiseline te minerala – kalija, kalcija, fosfora i željeza.

– Ribizle – Izrazito su biološki vrijedne zbog velikog sadržaja vitamina, te voćnih i organskih kiselina i minerala. Crna ribizla najbogatija je vitaminom C, sadrži i dosta vitamina A, te B1 i B2, kao i fosfora, željeza i natrija.