Šetnjom protiv kilograma

Hodanje određenim tempom uz zdravu prehranu može vam pomoći da smršavite i dovedete se u formu. Donosimo vam savjete s kojima u 3 sedmice možete smršavjeti i do 5 kilograma, a sve što morate raditi je marljivo hodati…

Žene koje su hodale brzim ritmom također su istopile četiri puta više ukupnog tjelesnog masnog tkiva. A najbolji dio je taj da se pri brzom hodanju prvo počne topiti dubinsko abdominalno masno tkivo. Dobra vijest je i ta da se kod brzog hodanja stvara manji pritisak na gležnjeve nego kod trčanja. To je zato jer dok hodate jedna noga uvijek dodiruje tlo, dok tijekom trčanja postoje trenuci kada je čitavo tijelo u zraku i kada se spustite na tlo, tijelo je izloženo udarcu. Isprobajte i trik s kojim ćete istopiti 20 % više kalorija dok hodate.

3 SAVJETA ZA USPJEŠNO MRŠAVLJENJE HODANJEM

Slijedite li ove savjete, u kombinaciji sa zdravom prehranom, možete samršavjeti i do 5 kilograma u 21 dan, a hodati možete bilo gdje i bilo kada.

1. Za maksimalni gubitak masnoga tkiva hodajte brzim tempom triput tjedno po 30 minuta. Tih 30 minuta možete prohodati odjednom ili ih možete prekidati s kratkim pauzama tijekom kojih ćete hodati sporije.

Šetnja – ritam u kojem razgledavate izloge trgovina, odnosno intenzitet 4 na skali od 10. U jednom satu sagorjet ćete oko 238 kalorija.

“Nemojte za hodanje izabrati dio dana kad je velika vrućina da ne biste dobili vrtoglavicu. Pripremite si unaprijed zdravi obrok da poslije ne dođe do prejedanja”

Brzi hod – hodate brzinom od 5 ili 6 na skali od 10, odnosno prohodate šest kilometara na sat. U sat vremena sagorjet ćete 340 kalorija. Dok hodate ovom brzinom možete govoriti, ali nakon svakih par rečenica potrebno vam je da dođete do zraka.

Snažan hod – brzina je oko 7, 8 kilometara na sat, a sagorjet ćete oko 564 kalorija u sat vremena. Hodajući ovim ritmom, mašući rukama za veći otklon zraka i hodajući većim koracima, trebali biste hodati brzinom od 7 ili 8 na skali od 10. Hodate li dovoljno brzo znat ćete i po mogućnosti govora – u ovoj brzini jedva ćete moći govoriti, tek tri ili četiri riječi zaredom jer ćete se morati koncentrirati na disanje.

2. Prilikom svakog nagaza noge treba aktivno kontrahirati muskulaturu nogu i stisnuti trbušni zid i treba se uhvatiti tempo koji će osobu dovesti do anaerobne zone u kojoj će osoba osjećati da ne može udahnuti dovoljno zraka. To se u početku može desiti već nakon nekoliko minuta, ali postepeno će se produžiti jer se tijelo adaptira, kaže struka.

Iz tog razloga tijelo treba konstantno šokirati promjenom nagiba hodanja (uzbrdo-nizbrdo) ili promjenom intenziteta hodanja (na primjer 2 minute brzog pa pola minute sporog hoda). Ukoliko tijekom hodanja osjetite da vam noge trnu ili osjetite vrtoglavicu, pauzirajte minutu i istegnite se.

3. Nosite sa sobom bočicu vode jer je nužno svakih 10 do 15 minuta popiti par gutljaja vode.

Nemojte za hodanje izabrati dio dana kad je velika vrućina da ne biste dobili vrtoglavicu. Pripremite si unaprijed zdravi obrok da poslije ne dođe do prejedanja.

Savjet plus: Kad osjetite da ste se adaptirali na hodanje, uvedite i vježbe snage barem dvaput tjedno s kojima ćete potaknuti rast mišićne mase, a upravo su mišići glavni potrošači kalorija.

Bez teretane – Proljetni savjeti: Koliko trebate šetati da izgubite kilograme

Šetanje je jedna od najlakših i najsigurnijih vježbi do sad poznatih.

Ne morate čak ni dotaći teške sprave za vježbanje u teretani, a možete izgubiti nekoliko kilograma sedmično.

Promijenite svoju rutinu šetanja i učinite je zabavnijom. Pitajte prijatelje da vam se pridruže. Promijenite put kojim idete, i ove male stvari pomoći će vam da se riješite dosade kod hodanja.

Umjesto da idete na dijetu i provedete sate u teretani, na ovaj način izgubite neželjene kilograme.

Mjesto za šetnju i tjelesna težina igraju glavnu ulogu u gubljenju kilograma. Ako šetate brzinom od četiri kilometra po satu izgubit ćete 400 kalorija. Mjerač koraka može vam pomoći pri ovome.

Koliko koraka trebate napraviti da biste izgubili kilograme?

Jedan kilometar, 2000 koraka, a sagorit će 100 kalorija. Jedna kila – 3.500 kalorija.

Ako gubite kilu sedmično to je 500 kalorija dnevno. Napravite 10.000 koraka da izgubite kilogram sedmično.

Držite oči 100 metara naprijed, zategnite stomak, držite glavu dignutom i stisnite svoj gluteus.

Kada počnete šetati, neka to bude po 15-20 minutadnevno, tri dana u sedmici. A možete šetati i 30 do 60 minuta dnevno.

Konsultirajte se sa vašim ljekarom da li da počnete sa ovom vježbom i treba li vam mršavljenje.