Šest namirnica koje poboljšavaju memoriju i raspoloženje

Ako želite zadržati oštroumnost uma te zdravlje mozga ovih šest jako korisnih i zdravih namirnica koje poboljšavaju memoriju, raspoloženje, koncentraciju i bistrinu.

LOSOS

Riblje ulje, kao što je lososovo, bogato je omega 3 masnim kiselinama koje nose oznaku DHA. Visoka koncentracija DHA otkrivena je u moždanoj sivoj masi što je dokaz da nam je potreban DHA za zdravu funkciju mozga. Švicarski znanstvenici su naveli da redovan unos namjernica bogatih DHA podržava učenje i pamćenje, kao i koeficijent inteligencije (IQ). Losos, takođe, ima veliku količinu B vitamina, uključujući i B12, što je bitno za zdravlje živaca i stanica mozga. Meso lososa ima i visoku razinu proteina, koji su sirovina za neurotransmitere i druge kemikalije u mozgu.

SJEMENKE TIKVE

Ove hranjive sjemenke su jedan od naših najboljih prirodnih izvora cinka, što je bitno za kognitivne funkcije – našu sposobnost da mislimo, učimo i razmišljamo. One su takođe bogate magnezijem, koji pomaže da nervni signali putuju po tijelu, uključujući ka i iz mozga, kao i esencijalnih masnim kiselinama i proteinima.

JAJA

Jaja su fantastičan hrana iz više razloga. Žumanjak jajeta bogat je kolinom, sustanca nalik vitaminskoj koja je potrebna za mijelinske ovojnice koje okružuju živčana vlakna, uključujući i mozak. Jaja su takođe dobar izvor B vitamina i željeza, što podržava živčani sustav i funkcije.

ALGE

Japanska hrana, alge poznate su po svom visokomineralnom sadržaju, posebno jodom. Kao i

magnezij, jod igra važnu ulogu u zdravlju našeg živčanog sustava i mozga, te kao i cink, podržava kognitivne funkcije. Možda je teško unijeti dovoljne količine iz jednog obroka, ali alge bi zapravo mogle biti „ključ koji nedostaje“ za bolje funkcionisanje mozga.

TAMNA ČOKOLADA

Čokolada može biti veliki prehrambeni proizvod za mozak, takođe. Prvo, zato što kakao – kao sirovina, čista verzija kakaa – bogat je flavonolima. Ove biljne tvari imaju snažan antioksidantni učinak. Čak su vršena i istraživanja njihovog potencijalnog korištenja u zaštiti od Alzheimerove bolesti. Osim toga, kakao je bogat mineralima: magnezij, željezo i cink, koji igraju važnu ulogu u zdravlju našeg živčanog sustava i mozga. Treba izbjegavati konzumaciju čokolade sa velikim sadržajem šećera, jer ćete imati više štete, nego koristi.

BOROVNICE

Istraživanja pokazuju da konzumiranje borovnica može biti izuzetno korisno za naš mozak, a posebno za održavanje zdravlja mozga u starosti. Ovaj efekt posljedica je važnog sastojka borovnice – polifenola. Stručnjaci vjeruju da polifenol pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa i upala koje mogu doprinijeti propadanju mozga. Studija, koju su provele Brigham i Bolnice za žene, pokazala je da sama konzumacija borovnica može odgoditi starenje mozga i do tri godine.