Image default
Ekonomija

Senad Džambić: Sa četvero djece živim u stanu od sto kvadrata

Bingo: bh. kompanija na listi najvećih u regionu


Iako ga je prestižni svjetski biznis magazin Forbes proglasio jednim od najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, i desetim u regionu, čija kompanija bilježi prihode od 448,5 mil. konvertibilnih maraka, Senad Džambić vlasnik lanca tržnih centara “Bingo” u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kaže kako se ne smatra najbogatijim čovjekom u zemlji.
Živi sa svojim narodom i pokušava pomoći gdje god može. Nije bahat. Njegov stan u Tuzli ima stotinu kvadrata u kojem živi i njegovo četvero djece.

– Možda sam jedan od najvećih privrednika, ali najbogatiji nisam sigurno. I kada bi ovi što su bogatiji od mene htjeli investirati kao što ja radim, svima bi nam bilo bolje – kaže Džambić za Patriu.

Bosna i Hercegovina je za njega, bez obzira na tešku političku i ekonomsku situaciju u državi, zemlja u kojoj vrijedi živjeti i u koju vrijedi investirati. Nedostaje samo, uz političku podršku, još i patriotizma i nacionalne osviještenosti kod građana.

– Građani su ti koji mogu jako puno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u zemlji. Dovoljno je da kada idu u trgovinu kupuju domaće proizvode. Svako ko tako ne radi, neka ima na umu da ruši BiH – kaže Džambić.

Grupacija Bingo koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose. Nije ni čuo da ga je Forbes svrstao na deseto mjesto top privrednika u regionu, rame uz rame sa hrvatskim milionerom Ivicom Todorićem vlasnikom Agrokora, makedonskim kraljem čelika Minčom Jordanovom i drugim. No, i sam kaže, malo je drugačiji od ostalih. Voli rad i disciplinu, ali ne i raskoš i glamur. 

Ivica Todorić (735 mil. eura), Miodrag Kostić (520 mil. eura) i Sandi Češko (460 mil. eura) predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regije. 

Novo lice na Forbesovoj listi top privrednika iz BiH našao se i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik kompanije Tibre Pacifik.

Related posts

Skoro 80% hrane koju pojedemo dolazi iz uvoza

“Korona zakon” potpuno je zaboravio prehrambenu industriju u BiH

BiH: Odobren izvoz jaja u Evropsku uniju

Leave a Comment