Image default
Arhiva

Selo Hobita, jedna od glavnih turističkih atrakcija Novog Zelanda

 

Roman Gospodar prstenova autora Džona Ronalda Ruela Tolkina, po kojem je snimljena i istoimena filmska trilogija u režiji Pitera Džeksona i koja je najvećim delom snimana na teritoriji Novog Zelanda, predstavlja jedno od najpopularnijih i najuticajnijih dela u literaturi 20. veka.

Tako je danas farma udaljena 10 kilometara od grada Matamata, gde je za potrebe filma napravljeno selo Hobita, postala jedna od glavnih turističkih atrakcija pomenute zemlje.

Novi Zeland se nalazi među pet najpoželjnijih svetskih turističkih destinacija, upravo zbog Džeksonovih filmova, pa nije ni čudo što više od 300.000 posetilaca godišnje poseti Hobiton, pravi raj za ljubitelje Tolkina.

https://www.youtube.com/watch?v=g7dpplVLZwo

To idilično mesto, koje je Džekson prvi put video 1998. godine u periodu kada je bio u potrazi za savršenom lokacijom za postojbinu Hobita, izgleda potpuno identično onom iz filma i tokom njegovog obilaska mogu se videti  rupe u zemlji u kojima žive Hobiti (njih 44), kafić The Shire’s Rest Cafe uređen u stilu čuvene trilogije i još mnogo toga.

https://www.youtube.com/watch?v=83xxE9kV4j0

Takođe, u prodavnici suvenira moguće je pazariti jedinstvene predmete kao uspomenu na posetu jednom od najbajkovitijih sela na svetu, čija je gradnja započeta 1999. godine, da bi nešto više od deceniju kasnije bilo u potpunosti obnovljeno pred početak snimanja filma Hobit:Neočekivano putovanje. Cena ulaznice za odrasle iznosi 75 dolara, a za decu varira u zavisnosti od uzrasta.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KAQo84A7Hkc

Related posts

Počitelj se namjerno uništava, a država uložila milione u nacionalni spomenik BiH

SAVJETNICI

Pet maraka

SAVJETNICI

Traže se bebisiterka, kućna pomoćnica

SAVJETNICI

Leave a Comment