Image default
Arhiva

Sedam neočekivanih razloga zbog kojih se naglo debljaš

Sedam stvari zbog kojih se neočekivano debljaš:

Depresija – Ako uzimaš antidepresive oni mogu uzrokovati nagli porast težine, a ako ih ne uzimaš nego si samo depresivna postoje dokazi da osjećaj depresije može izazvati porast težine. Istraživanje iz 2010. godine za časopis ‘American Journal of Public Health’ otkrilo je da tužne i usamljene osobe prije dobivaju kilograma od onih koji nisu u depresiji. Depresivne osobe u prosjeku jedu masniju i kaloričniju hranu te preskaču fizičku aktivnost. Taj pojam poznat je kao emocionalno prejedanje.

Lijekovi – Različiti lijekovi koje koristiš mogu uzrokovati porast težine. Kontracepcijske pilule, steroidi, beta-blokatori ili lijekovi za migrenu samo su neki od lijekova koji mogu izazvati naglo debljanje. Neki od ovih lijekova povećavaju apetit i djeluju na usporavanje metabolizma. Ako primijetiš da na tvoju težinu djeluje neki lijek, ako je to moguće, od liječnika zatraži da ti pripiše drugu vrstu lijeka. Doznaj uzrokuju li zaista kontracepcijske pilule debljanje.

Troma crijeva – Ako imaš problema s tromim crijevima i sporim metabolizmom to bi mogao biti važan razlog zbog kojeg si se naglo udebljala. Ako nemaš redovitu stolicu na to bi mogla utjecati dehidracija, smanjen udio vlakana koje unosiš ili određeni lijekovi. Možeš si pomoći tako da uvijek piješ dovoljno vode i unosiš dovoljnu količinu vlakana, također pomoći ti može i svakodnevna konzumacija probiotika. Pročitaj 10 savjeta za ubrzanje metabolizma.

Nedostatak vitamina i minerala – Uzrok naglog dobivanja na težini može biti i nedostatak vitamina i minerala u tijelu. Nedostatak vitamina D, magnezija i željeza može ugroziti tvoj imunitet i utjecati na razinu tvoje energije, a samim time i na tvoje aktivnosti. Ako nemaš energije za zdravi životni stil i tjelovježbu lako će ti se nakupiti suvišni kilogrami. Najbolje bi bilo u nalazu krvi provjeriti razine vitamina i minerala i prema tome prilagoditi svoju prehranu. U mom alatu doznaj koliko magnezija unosiš u organizam.

Nedostatak sna – Kada ti nedostaje san tvoje tijelo ne može funkcionirati kako treba pa na nedostatak sna reagira tako što skladišti masno tkivo. Nedostatak sna tijelo percipira kao stres, a kada je tijelo u stanju stresa cijeli metabolizam je poremećen. Stvara se začarani krug, nedostatak sna uzrokuje dodatni stres s kojim se mnogi bore tako što jedu više nego inače. Ako ideš kasnije spavati, veća je mogućnost da ćeš i kasnije jesti.

Doznaj više o tome uzrokuje li manjak sna višak kilograma. Guliver/Shutterstock Menopauza – Tijekom menopauze ženama se usporava metabolizam, depresivnije su, imaju lošiji san i gladnije su. Estrogen, hormon koji inače služi za održavanje težine, nestaje pa se kilogrami počinju nakupljati oko struka. Ako si u menopauzi posebnu pažnju posveti zdravoj prehrani i tjelovježbi.

Različite bolesti – Postoji velik broj bolesti koje uzrokuju naglo debljanje. Ciste na jajnicima mogu uzrokovati da žene dobiju i do 15 kilograma u kratkom vremenskom razdoblju. Problemi s jetrom, bubrezima, srcem i štitnjačom također mogu biti povezane s debljanjem. Žene koje prolaze liječenja raka dojke također često doživljavaju promjene u težini. Ako si isključila svih 6 prethodnih točaka možda bi bilo najbolje da posjetiš liječnika i isključiš neku od ovih bolesti.

Related posts

Nova hit komedija: Sarajevska audicija

SAVJETNICI

Ne dajite djetetu lijekove na svoju ruku

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment