Image default
Arhiva

Savjetujemo: Zanat autolimar

Bez alata, nema zanata. 

Za autolimarski zanat definitvino ti treba:
1.. Autogeni aparat ( manometri ,brener i crijeva obavezno novi a za boce kako se snadjes posto se mjenjaju prazne za pune ).

2.. Mig ( co2) aparat ali ne treba ti neki kavalitetan dosta je do 160 A trofazni, posto ces variti samo tanje materijale ).

3.. Punkt aprat ti nije neophodan ali cesto te “spasi”.

Za 1 i 2 aprat ti je cijena oko 1000 e za oba, ali sad dolazimo do tezeg i skljupljeg dijela alata, limarski cekici ,jezici, kasike ,pajseri , raznorazna grip kljesta .

Veliki dio automehanicarskog alata, busilice ,brusilice , griskalice za lim, pneumatski alat i onda nesto bez cega nema auto limarskog posla, panter ili dozer, hidraulacni alati za rastezanje vozila.
Sve u svemu za sam start ti treba oko 5000 – 6000 eura za osnovni alat.

Zanimanju autolimara srodna su: zanimanja vulkanizera, automehaničara, autoelektričara, finomehaničara i limara.

Opis posla:

Autolimari otkljanjaju oštećenja na vozilima koja su nastala u saobračajnim nesrečama, zbog vremensakih nepogoda ili starenja.

Prilikom preuzimanja vozila od korisnika obavlja se detaljan pregled oštećenog vozila kod kojeg treba utvrditi stepen oštećenja, te vrijeme potrebno za popravak.

Zatim se određuje koji će dijelovi biti zamijenjeni a koji popravljeni.

U skladu sa procjenom oštećenja karoserija se rastavlja potpuno ili djelimično.

Slijedi izravnavanje iskrivljene karoserije i ulegnuća u metalnim dijelovima automobila te uklanjanje oštećenja nastalih prilikom mehaničkih udaraca ili korodiranjem.

Nakon ugradnje popravljenih i zamijenjenih dijelova slijede završni radovi na karoseriji i zaštita popravljenih dijelova i karoserije u cjelosti.

Osim karoserije autolimari popravljaju, izrađuju i zamjenjuju rubnike, blatobrane, pragove, ispušne cijevi.

Radni uvjeti
Budući da na popravku vozila uglavnom rade u zatvorenim ili poluzatvorenim prostorima higijenski su uvjeti loši. Dok rade udišu prašinu i isparavajuće pare boja. Rade u neugodnim položajima tijela. Mogu zadobiti ozljede od alata, predmeta rada i okoline. Najčešće su ozljede oštrim metalnim bridovima lima i opekline od zagrijanog metala i usijanog alata za obradbu metala. Tjedno rade najmanje 40 sati, a zbog opsega posla mogu raditi i prekovremeno. U poslu je potrebno poštovati dogovorene rokove, što ih može dovesti u vremenski škripac.

Poželjne osobine
Za zanimanje autolimara poželjno je dobro zdravlje i tjelesna izdržljivost. Zbog naglašenog rada prstiju i ruku, važno je imati spretne ruke i prste. Zbog udisanja prašine i isparavanja boja, bolesti dišnih organa smetnja su u obavljanju poslova autolimara. Nužno je snalaženje u dokumentaciji, jer vraćanje auta u prvotni oblik zahtijeva precizno slijeđenje crteža i uputa iz tehničkih priručnika.

Osposobljavanje
Osposobljavanje se odvija u obrtničkim školama s programom osposobljavanja za autolimara i traje tri godine. Prvi korak prije upisa u takav program jest nalaženje autolimarske radionice u kojoj će budući učenik pod stručnim vodstvom izučavati praktični dio zanimanja. S vlasnikom takve radionice treba sklopiti ugovor o naukovanju. Upisu prethodi i provjera psihofizičkih sposobnosti u odgovarajućem liječničkom dispanzeru. Ugovor o naukovanju, liječnička svjedodžba i svjedodžbe završene osnovne škole uvjet su za upis u školu.
Sve tri godine školovanja učenici naizmjenično provode po tjedan dana u školi i u autolimarskoj radionici. U školi se odvija teorijska nastava, koja se sastoji od temeljnih općih predmeta i stručnih predmeta nužnih za svladavanje samog posla. U programu za osposobljavanje autolimara to su predmeti: elektrotehnika, elementi strojeva, tehnologija autolimarije i konstrukcija karoserije. U autolimarskoj radionici učenik uči praktični dio posla i primjenjuje znanja stečena u školi. Cilj je naukovanja da se osposobi za potpuno samostalan rad. Naučnik u početku samo pomaže iskusnom autolimaru, a s vremenom dobiva sve kompleksnije zadatke i radi sve samostalnije. Na kraju školovanja polaže se završni ispit, kojim naučnici dokazuju svoju osposobljenost i samostalnost u obavljanju posla.
Posljednjih godina zabilježen je velik porast privlačnosti zanimanja koja se mogu izučiti u trogodišnjim programima, a osobito za zanimanje autolimara. Zbog porasta konkurencije pri upisu traže se što bolje ocjene. Činjenica da određen postotak upisanih ne uspijeva završiti školovanje dodatno je upozorenje onima koji žele izučiti za autolimara.

Zapošljavanje i napredovanje
Za naukovanja učenici primaju od vlasnika radionice novčanu naknadu. Iznosi naknade mogu varirati od sasvim simboličnog iznosa do prosječne plaće u struci. Ako učenik prilikom pohađanja praktične nastave pokaže visok stupanj sposobnosti i motivacije za rad, postoji mogućnost da se zaposli na istom mjestu. Ostali imaju prosječne izglede za posao. Zbog zahtjeva zanimanja i uvjeta rada, određen se broj nakon završenog školovanja odlučuje potražiti drugo zanimanje. Oni koji ostanu raditi u zanimanju u početku rade najprije kao pomoćnici vlasnika autolimarske radionice, a nakon tri godine rada i položenog majstorskog ispita mogu otvoriti vlastiti obrt.

Related posts

Eu novim zakonom dohakala zloupotrebama na društvenim mrežama

Spahić otkrio zašto mu je propao transfer u Arsenal

Alen Prošić primio plaketu u ime Merhameta Bihać

Leave a Comment