Savjetujemo: Prepeličja jaja za snažniji organizam

Stručnjaci tvrde da su ova jaja super zdrava, zbog savršenog metabolizma kojim je priroda podarila japansku prepelicu.
Ona su visokoproteinski sastojak, energetski biser, dozvoljeni doping za sportiste i lijek protiv brojnih bolesti
foto: savjeti.info

Jaja japanske prepelice razlikuju se od kokošijih po tome što su manja i na svojoj ljusci imaju pjege i mrlje. Kada kupite paket ovih jaja, uočićete da su ona međusobno veoma različita, kako po boji, tako i po količini pjega koje imaju na sebi. Kada je reč o hranljivosti, jedno prepeličje jaje ima moć da zamjeni pet kokošijih.

U savremenom dobu, ljekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali su brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke. Rezultati su pokazali da su prepeličja jaja izvanredan prirodni medikament za lječenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica izveli su upravo oni koji su s njihovim osobinama najduže i upoznati.

Naime, prije nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoši i prepelice. Poslije svega mesec dana, jaja prepelice bila su potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

ZBOG ČEGA SU ZDRAVA?

Kroz vijekove, pogotovo u istočnjačkoj literaturi, proteže se priča o ljekovitosti jaja japanske prepelice. Nekada su se ona mogla videti isključivo na trpezama japanskih careva, a danas gotovo da nema porodice u Zemlji izlazećeg sunca na čijem dnevnom jelovniku nisu prisutna ova jaja. Da bi prepelica izlegla jaje koje je korisno za čovjekovu ishranu, potrebno je primjeniti posebnu tehnologiju uzgajanja ovih ptica.

U hranu koju one konzumiraju ubacuje se sojina sačma, suncokret, dijetelina lucerka i različite trave. Prepelicama se tokom zime daje kupus, pšenica i mrkva. Zbog svega toga, ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama. Blagotvorno deluju u lječenju visokog krvnog pritiska, čira, arterioskleroze, dijabetesa, bronhijalne astme, tuberkuloze, anemije, migrene, infarkta i kod psihičkih poremećaja.

Takođe, jačaju imunitet, štite od visokog holesterola, regulišu varenje, poboljšavaju memoriju…

NAČIN UPOTREBE

Osobe koje nikada nisu uzimale prepeličja jaja, prvog dana trebalo bi da uzimaju jedno jaje, drugi dan dva i sve tako do količine od pet komada. Nakon toga, svaki dan konzumira se pet jaja. Preporuka je da se uzimaju u sirovom stanju i to pola sata prije jela.

Mogu se uzimati umućena sa šećerom, medom, mlijekom ili sokom, po želji. Dijeca mogu da jedu kuhana ili pečena prepeličja jaja ukoliko ne mogu da ih konzumiraju u sirovom stanju. Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice predstavljaju savršen izvor energije, a što je najvažnije, ona ne podležu antidoping kontroli.

Čuvaju se u zatvorenim kartonskim kutijama, u frižideru, na temperaturi od jedan do četiri stepena Celzijusa. Tako skladištena imaju rok trajanja od 60 do 90 dana u sirovom stanju, a po isteku mogu da se upotrebljavaju kuhana, pečena ili pržena.

Nauka je utvrdila i dokazala da su ljekovita samo oplođena jaja, što znači da ukoliko koka prepelice snese jaje bez prisustva pijetlića, takvo jaje nije oplođeno, tačnije nije ljekovito.

RECEPT

Proteinski šejk

Broj osoba: Jedna

Sastojci:

Pet prepeličjih jaja

Supena kašika meda

2 dl mlijeka

Šaka badema ili suhi oraha

Način pripreme:

Sve sastojke umutiti mikserom ili blenederom i popiti pola sata pre doručka.

POZNATA LIČNOST:

DŽERARD BATLER

Pripremajući se za tumačenje uloge spartanskog vojskovođe Leonide u holivudskom blokbasteru 300, škotski glumac Džerard Batler imao je poseban režim ishrane kako bi dostigao željenu formu. Budući da su vještački proteini nerijetko štetni po bubrege, snažni glumac priznaje da je svoje telo isklesao redovnom konzumacijom prepeličjih jaja. On otkriva da je svako jutro tokom pripreme za film pio šejk sa čokoladnim mlijekom i prepeličjim jajima.

 Jesu li jaja japanske prepelice stvarno ljekovita?