Image default
Savjeti

Savjetujemo: Ovčarstvo – šansa za nezaposlene?

Kako početi, koliko ovaca nabaviti, gde ih držati, koliko sve to košta, koje ovce su najisplativije ili ipak najjeftinije? To su pitanja koja postave svi koji u ovčarstvu vide svoju šansu za zaradu.
Ovce su izuzetno korisne životinje. Mlijeko, meso, vuna, koža, krzno – značajni proizvodi koje dobijamo od ovaca, kako za ishranu tako i za odevanje. Iz tog razloga, ovčarstvo je jedna od važnijih grana stočarstva.

Kako početi

Prije odabira i kupovine ovaca, moramo imati u vidu da ovce provode puno vremena na pašnjaku, bilo da se radi o ekstenzivnom, poluintenzivnom ili intenzivnom načinu uzgajanja. Paša je najbolja i najjeftinija hrana za ovce. Ovce nisu zahtjevne životinje, pa se mogu napasati i na onim pašnjacima koji nisu prikladni za drugu stoku.

Takođe, neophodno je imati objekat u kome će biti smještene ovce, onda kada nisu na ispaši. Najčešći izbor su poluotvorene štale. Kiša i vlaga su veliki neprijatelji ovaca, pa je potrebno posebno voditi računa da prostor u kome se drže ovce bude suv i prozračan.

Svako ko ima odgovarajući prostor i imanje koje ima pašnjake ispunjava glavni preduslov za bavljenje ovčarstvom.

Koje ovce odabrati

Cigaja

Meso je najvažniji ovčiji proizvod i u našoj zemlji se ovce najviše i gaje zbog mesa. Tipovi rasa ovaca za proizvodnju mesa nastali su u Engleskoj, a najpoznatiji su teksel, hampšir, safolk…

Izbor rase za uzgoj, između ostalog, zavisi od geografsko-klimatskih karakteristika nekog kraja. Naši iskusni ovčari savetuju da se gaje samo naše, domaće sorte ovaca. Strane rase ovaca se teško adaptiraju na naše uslove gajenja, dok, na primer, pramenka dobro podnosi i niske i visoke temperature vazduha i izuzetno je prilagodljiva. Domaću sortu je lakše prodati, a na njima se takođe može dobro zaraditi.

Naša najproduktivnija rasa ovaca je Cigaja.

To je ovca kombinovanih proizvodnih osobina (vuna-meso-mlijeko).

Ako je uzgajivaču na prvom mjestu pri odabiru ovce plodnost, onda bi dobar izbor mogla biti romanovska ovca.

Isplativost ovčarstva

Od 100 ovaca se može dobiti od 100 do 150 jagnjadi. Od prodaje tog broja jagnjadi, možete zaraditi i nekoliko hiljada eura. Jagnjeće meso je veoma traženo, pa je plasman jagnjadi dobar. Takođe, od mlječnih proizvoda se može zaraditi skoro isto kao i od prodaje jagnjadi.

Bavljenje ovčarstvom ne oduzima previše vremena, što je još jedna prednost, ukoliko želite još nečim da se bavite pored uzgajanja ovaca. Iskusni ovčari kažu da za stado od oko 100 ovaca ne treba više od 4 h rada dnevno. Takođe, za tu veličinu stada nije potrebno angažovati dodatnu radnu snagu.

Pomoć države

Subvencije i pozajmice novca od države mogu biti od pomoći.

Cijena umatičenih ovaca se kreće od 150 do 350 eura, zavisno od rase, starosti, kvaliteta… Ukoliko biste nabavljali ovce od 150 eura po grlu, u tom slučaju subvencije države pokrivaju trećinu troškova. Uloženi novac (u slučaju da stado broji 100 i više ovaca) se stočarima vraća već za godinu dana, dok veću zaradu možete očekivati posle trećeg jagnjenja.

Ukoliko namjeravate da počnete da se bavite ovčarstvom, Farmia je tu za sve informacije o karakteristikama rasa domaćih i stranih, njihovim cenama, načinu ishrane, čuvanja i nege. Takođe, Farmia vam stoji na raspolaganju kao posrednik u nabavci ovaca, kao i za sva dodatna pitanja i dileme koje bi se mogle naći na putu od ideje do zarade.

Autor videa Mirsad Tutmic

10,10,2018 godine posjetili smo porodicu Spahic koja zivi radi i uzgaja stoku na nadmorskoj visini preko 1000 .metara porodica puna ljubavi i pozitivnosti poruka nemoze biti bolja a to je radimo i proizvodimo zdravu hranu zdravo cemo zivjeti .

 

Posao s ovcama:Autor texta

Ivana Jurišin

Profesorka književnosti, zaljubljenik u pisanje, čitanje i saznavanje novih stvari i apsolutni ljubitelj životinja.

 

Related posts

FBiH je dobila 15 000 novih poljoprivrednika ili potrošača budžeta

Hadždž: Detalji, od polaska do povratka (VIDEO)

Termalni bazen čeka toplo vreme

Leave a Comment