Image default
Moja kuhinja

Savjetujemo: Kako napraviti zimsku salatu i turšiju

Bliži se zima, pa je pravo vrijeme da se naprave veće količine turšije ili raznih verzija “hladne salate” koje ćemo trošiti tokom hladnih dana.
Sastojci:
– 9 kg povrća: kupus, paprika, zeleni paradajz,mrkva, luk…
– 1 l sirćeta
– 3 l vode
– 1 vinobran (10 g)
– 150 g soli
– 200 g šećera

Priprema:
Recept je za količinu od 9 kilograma povrća, ali tečnost je bila sasvim dovoljna za više od 10 kg.

Povrće dobro operite. Narendajte kupus, a papriku i zeleni paradajz izrežite na tanka rezanca, odnosno listiće. Sve stavite u jednu veću posudu i dobro izmiješajte.

Sirće, vodu, šećer, so i vinobran izmiješajte i odmah, na hladno, zalijte povrće. Malo promiješajte… Čini se da je malo tečnosti, ali već za 10-ak minuta povrće “padne”. Neka u tome stoji 24 sata. Vidjećete, poslije sve bude natopljeno.

Nakon 24 sata salatu stavljati u dobro oprane boce, (tegle, dunstflaše…). Bitno je dobro stisnuti, da u bocama NE OSTANE tečnosti. Teglice zatvoriti.

Turšija

Svako ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Ako ste neodlučni onda je najbolje rješenje izmješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.
Dio bogatog agro repertoara od crvenih paprika roga, kupusa, karfiola, bundeva, krompira, patliđana pa raznovrsnog voća što se ne konzumira u svježem stanju, ostavlja se za zimnicu.

Svako ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Spoj domaćinske ljubavi i tradicije prostora uvijek ponudi raznovrsne tegle sa ukiseljenim povrćem, ili raznovrsnim slatkim voćnim zimniciama. Sasvim sigurno već aktuelno pitanje je šta pripremiti za zimnicu, a ako ste već neodlučni onda je najbolje rješenje izmješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.

Ne postoji “pravi recept”
Naziv turšija potiče iz perzijskog jezika i označava mješavinu ukiseljenog raznovrsnog povrća. Koje povrće izabrati, sjeckano ili u komadima, omjer soli, šećera, začina, vode i sirćeta je proizvoljno i većinom svako ko pravi turšiju ima već provjerenu kombinaciju povrća. Međutim, ipak se mora pridržavati određenih pravila i preporuka.

Preporuka je da se za spremanje turšije ne koristi crveno zrelo svježe povrće poput paradajza ili crvene paprike zbog pojačane fermentacije u kombinaciji sa sirćetom i šećerom postaje ugnjilo sa specifičnim mirisom. Od začina, provjereno najbolje je koristiti biber u zrnu, lovorov list ili mirođiju. Kod pripreme povrća, odabira i pranja vrlo bitno je odstraniti svo ono povrće koje ima oštećenja i fleke. Ako se koristi povrće sa peteljkama, obavezno se peteljke odstranjuju. Također vrlo bitan je i odabir ambalaže, a za to je najbolje koristiti staklene providne tegle koje se prethodno isperu toplom vodom i rastvorom vode i sirćeta.

Izbor povrća po želji
Ne postoji jedan recept i tačan odabir povrća za pripremu turšije, svako ima svoj provjereni izbor sezonskog povrća. Ipak postoji određeni krug povrća koje se može koristiti i ono se svodi najčešče na odabir: krastavac, karfiol, zeleni paradajz, paprika babura, (izrezana na polovice), mrkva, kupus i začini, a najčešće biber u zrnu.

Za pripremu turšije u posudi zapremine 5 l, optimalno je koristiti 2,5 – 3 kg isjeckanog povrća, 0,5 l alkoholnog ocata, 1,5 l vode, 20 dkg šećera, 10 dkg soli i jedan vinobran.

https://www.youtube.com/watch?v=k52YsgtKy20

Prvi korak pripreme je pranje povrća, zatim sjeckanje na komade i slaganje u teglu, kantu ili bure. Na izmješano povrće se dodaje sol, šećer i dolijeva ocat i voda. Sve zajedno se izmješa, zatvori i ostavlja na hladno tamno mjesto 3-4 sedmice.

Turšija je specifična zimnica, jer ostavlja prostor za malo eksperimentisanjasa kombinacijama povrća, stoga odaberite svoju kombinaciju svježeg sezonskog povrća i spremni dočekajte zimske dane sa punim policama zimnice.

 

Related posts

BOSANSKI KUHAR: Knjiga koju bi svaka bosansko-hercegovačka kuća trebala imati.

SAVJETNICI

Svi oblici kljukuše

SAVJETNICI

Stari Bosanski recepti: Stambol baklava

SAVJETNICI

Leave a Comment