Savjetujemo: 0lakšaj podizanje sanduka punog meda.

Naime svi pčelari prije ili kasnije barem su jednom u životu podižući nastavak razmišljali o tome kako bi si taj dio posla na pčelinjaku barem malo olakšali.

Držači

Većina košnica ima umetnute držače s bočne strane sanduka što olakšava podizanje, ali se mogu ozlijediti prsti ako su sanduci jako teški. S toga je bolje s prijeda i straga sanduka zabiti letvice. Mogu izgledati neugledno, no u mnogome olakšavaju podizanje sanduka punog meda. Lakše je na košnicu zabiti letvice nego napraviti uredne rupe u dubokim sanducima.

RUKOHVATI NA NASTAVCIMA!

Mislim kako je ovo jedna od tema koja nije nikada obrađena.
Prvo bi počeo od stolara koji nisu pčelari, te kao takvi u bezbroj slučajeva izrađuju kojekakve šablonske rukohvate koji su na neki način zaštitni znak njihove firme.

Povezana slika

Vidio sam mnoge, zbilja lijepi za oko ali veliki broj rukohvata su totalno nepraktični. Da li smo svjesni kako od loših rukohvata u dobroj godini čovjek doslovno bude slomljen. Da, baš zbog rukohvata!

Slikovni rezultat za sanduci za pcele
Kada je rukohvat plitak i nepravilan a nastavak težak više od 30kg već nakon par sati otpadaju jagodice na prstima. Do kraja radnog dana na pčelinjaku nerijetko već imam strašne bolove u rukama.

Mučim se! Ako isti posao moram odraditi i sljedeći dan (a moram) tada me već bole ruke sve do laktova, grči mi se šaka i problem boli je prisutan i u narednih nekoliko dana nakon odrađenog posla.

Povezana slika

U narednim danima prilikom manipulacije nastavcima zbog boli u rukama krivim položaje kičme, podpomažem si nogama i sl…na taj način sebe radim dugoročno gledano invalidom.
Vjerujte kako sam dugo mislio da se radi o LR košnici, koja je zbog težine malo gadna za kičmu.

Povezana slika

Međutim, tada sam iskopao rukohvate od 15mm dubine, koji su u gornjoj zoni (tamo gdje naliježu prsti prilikom podizanja tereta) posve ravni i problem se riješio.

Ne biste vjerovali kako prilikom rada sa takvim dubokim i ravnim rukohvatima nemam problema sa bolovima, te mogu raditi danima bez da osjetim neku neprirodnu nelagodbu, osim klasičnog umora nakon odrađenog dana.
Apelujem na stolare da kopaju duboke rukohvate! Ne brinite za nastavak koji ste stanjili na rukohvatu na svega 5mm.

Slikovni rezultat za sanduci za pcele

Nastavak na mjestu rukohvata neće nikada propasti zato što je košnica na tom dijelu tanja. Svaki nastavak u 95% slučajeva propadne na dnu, ili na vrhu, točnije na mjestima gdje se zadržava vlaga prilikom naslanjanja nastavka na nastavak, ili na podnicu.

Slikovni rezultat za sanduci za pcele
Pčelari, čuvajte kičmu!

DRAZEN SPANCIC