Image default
Savjeti

Savjeti za uzgoj i održavanje jorgovana

Jorgovan (lat. Syringa) je rod bjelogoričnih grmova ili malo većeg drveća koje može narasti od 2 do 7 metara. Rod se sastoji od 20-25 vrsta cvjetnica i pripada porodici Oleaceae. Stablo jorgovana ima koru sive ili sivosmeđe boje. Kora je na mladim deblima glatka, dok je na starijim uzdužno ispucala. Listovi su svijetlozeleni ili sivkastozeleni, a mogu biti dugi od 5 do 12 cm i široki 3 do 8 cm. Poredani su suprotno ili po tri u jednoj spirali, a mogu biti srcolikog ili ovalnog oblika i imaju vidljivo ušiljen i sužen vrh.

Cvjetovi jorgovana su skupljeni u stožaste i uspravne metlice visine 10 do 20 cm. Cvjetaju u travnju i svibnju i imaju intenzivan, ali ugodan miris. Svaki cvijet se sastoji od četiri latice koje mogu biti bijele, ljubičaste, ružičaste ili boje lavande. Plodovi jorgovana su smeđi, suhi i glatki tobolci veličine 1-2 cm. U plodovima su smještene po četiri plosnate, duguljaste sjemenke smeđe boje. Dozrijevaju tijekom kolovoza i rujna.

Uvjeti sadnje: proljeće ili jesen, sunčana ili polusunčana mjesta
Visina biljke: od 2 do 7 metara
Vrijeme cvatnje: svibanj-lipanj
Boja cvjetova: ljubičasta, ružičasta, bijela

Sadnja jorgovana

Jorgovan se može koristiti kao živa ograda ili se može saditi u vrtu. Možemo ga posaditi pojedinačno, u skupini od nekoliko primjeraka ili s drugim ukrasnim biljem koje se nalazi u vrtu.

Sadnja jorgovana može se obavljati u proljeće ili u jesen. Ovisno o vrsti jorgovana, sadnja se obavlja na razmaku od 1,5 do 4,5 metra. Rupa u koju se sadi jorgovan mora biti duboka koliko i korijen, a širina treba biti duplo veća od širine korijena. Kod sadnje je u tlo potrebno dodati i kompost, a kasnije treba dobro zaliti biljku.

Uzgoj jorgovana i održavanje

Uzgoj jorgovana će biti najuspješniji ako se oni nalaze na sunčanim ili polusunčanim mjestima i u hranjivom, dobro propusnom, blago kiselom tlu. Jorgovan će cvjetati slabije ako se u tlu nalazi previše dušika. Za poticanje cvjetanja, jorgovan u proljeće treba prihraniti gnojivom s većim udjelom fosfora. Gnojenje se ponavlja nakon cvatnje.

Ako se jorgovan uzgaja kao ograda i obrezivanjem treba popraviti oblik, to je najbolje obaviti nakon cvatnje i prije formiranja cvjetnih pupoljaka za iduću godinu. Jorgovani koji se ne obrezuju u pravilu će cvjetati svake godine. U slučaju da se jorgovan želi pomladiti, svake godine se može ukloniti samo jedna trećina starih grana.

Kako bi se spriječilo stvaranje sjemena, potrebno je redovito uklanjati ocvale cvjetove, a nakon cvatnje treba ukloniti i osušene listove te odrezati suhe grane da se potakne grananje.

Jorgovan se koristi i kao ukrasno cvijeće u vazama, a kako bi trajao što duže, režu se stabljike na dužinu do 40 cm i uklanja se lišće. Reže se jorgovan koji je već rascvjetan jer se pupoljci u vodi teško otvaraju. Da bi jorgovan upio dovoljno vode i ostao svjež što duže, prije stavljanja u vazu treba zdrobiti dno peteljke.

Ljetni jorgovan

Ljetni jorgovan je grmolika biljka iz porodice Scrophulariaceae, a ovaj naziv je dobio zbog toga što, za razliku od klasične vrste koja cvjeta u rano proljeće, cvjeta tijekom ljeta. Pogodan je za uzgoj u vrtovima i na terasama, a može se pronaći u bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, plavoj, narančastoj i žutoj boji. Ljetni jorgovan može narasti do tri metra, a njegov uzgoj nije kompliciran.

Najčešće se sadi na gredicama, krovnim vrtovima ili uz vrtne staze. Odgovara mu dobro drenirano tlo, bogato mineralima koji su neophodni za rast i razvoj. Ljetni jorgovan je poznat po tome što dobro podnosi sušu pa nije problem ako nekad zaboravite na njegovo zalijevanje. Tijekom ljeta ga možete osvježavati prskanjem vodom.

Najbolje cvjeta kad se nalazi na izravnoj svjetlosti, ali rasti će i u polusjeni. Kako bi bujnije cvjetao, potrebno je napraviti djelomičnu rezidbu koja se obavlja između studenog i ožujka.

Bolesti i štetnici

Kao i kod ostatka ukrasnog grmlja, kod jorgovana se najčešće javljaju hrđa i pepelnica. Kod biljaka napadnutih hrđom na naličju lista dolazi do pojave mjehurića ili pjega koji su sastavljeni od praškastih nakupina spora gljive.

Pepelnica najčešće napada lišće, stabljiku te cvjetne i lisne pupove. Može se lako prepoznati po blijedo pepeljastoj ili bijeloj prevlaci. S vremenom dolazi i do pojave pjega, a tkivo na zaraženim mjestima odumire. Pepelnica se suzbija korištenjem fungicida.

Ljekovita svojstva jorgovana

Iako neki smatraju kako je jorgovan otrovan, nijedna znanstvena analiza nije potvrdila da je to tako. Cvjetovi jorgovana su jestivi i koriste se u koktelima i kolačima. Mogu se jesti prženi ili sirovi. Imaju pomalo gorak okus i djeluju tako da isušuju usnu šupljinu. Cvjetovi jorgovana koriste se za izradu ulja koje se koristi u parfemima, a lišće se koristi za dobivanje boja.

Također, lišće i plodovi jorgovana koriste se kao tonik, sredstvo protiv groznice i sredstvo koje uništava i pomaže izbaciti crijevne parazite. Od jorgovana se može pripremiti i topla ili hladna infuzija koja se koristi kod svrbeža kože, posjekotina i drugih pojava na koži.

Istraživanjima je dokazano da listovi i cvjetovi običnog jorgovana sadrže 15 mikro i makro elemenata, iridoide te druge spojeve kao što su flavonoidi i seskviterpeni.

Zanimljivosti o jorgovanu

Danas postoji gotovo 1000 različitih kultivara jorgovana koji je iz Male Azije u Europu stigao u 16. stoljeću. Obični jorgovan, Syringa vulgaris, naziv je dobio od švedskog liječnika i botaničara Carla Linnéa koji ga je prvi službeno opisao.

Jorgovan je popularan već stoljećima, a osim zbog ljepote, uzgajao se i zbog drveta od kojeg se mogu izrađivati razna glazbala, lule i ostali pušački pribor.

Cvjetovi jorgovana odlično se uklapaju u salate od jestivog cvijeća, a od njih se mogu raditi i hladni napici. Nije preporučljivo jesti veće količine ovih cvjetova jer isušuju sluznicu grla.

Za jorgovan se vjerovalo kako donosi sreću i mir u domove i štiti ih od zlih duhova. Ljubičasti jorgovan je na Cipru, u Grčkoj i Libanonu jako popularan za vrijeme Uskrsa. Simbolizira prvu ljubav, a najljepše će mirisati na sunčan i topao dan.

U botaničkom vrtu Arnold Arboretum u Bostonu nalazi se preko 400 jorgovana, a svakog svibnja se slavi Tjedan jorgovana i jedino tada je dopušteno raditi piknik u Arboretumu. Na nekoliko drugih lokacija u Sjevernoj Americi održavaju se festivali jorgovana, a najpoznatiji je festival koji se održava u Highland Parku – mjestu s najviše jorgovana.

Related posts

Uvijanje listova paradajza – nije u pitanju bolest

Znaš li kako uzeti uzorak zemlje za analizu?

Evo kako zimi njegovati sobno cvijeće

Leave a Comment