Image default
Agro kutakArhiva

Savjeti za prihranjivanje maline

Ovom prilikom dobili smo pitanje od našeg čitaoca, malinara koji je u nedoumici s čim da prehrani malinu u ovom periodu?

 

Za portal savjetnicii.info na pitanje odgovara: Msc. SENAD JOLDIĆ

Poštovani čitatelji, zahvaljujemo Vam se na povjerenju i što ste u našoj stručnoj ekipi zaduženoj za odgovaranje na pitanje iz poljoprivrede našli izvor informacija i savjeta.

Kako nam je stigla faza mirovanja mnogi farmeri se pripremaju za osnovno đubrenje malinjaka, pri čemu često nailaze na određene nedoumice. (kada je najbolje obaviti đubrenje, koja đubriva koristi, potrebne količine đubriva, kako pravilno unijeti đubrivo u zemljište i sl.).

Osnovna ishrana maline obavlja se u fazi mirovanja odnosno u kasnu jesen ili rano proljeće prije kretanja vegetacije. Za osnovnu ishranu se koriste organska đubriva (stajnjak, kompost i sl.) i mineralna kompleksna đubriva (NPK – đubriva).

Količina stajnjaka koju je potrebno unijeti u zemljište određuje se na osnovu hemijske analize zemljišta odnosno na osnovu obezbjeđenosti zemljišta humusom, orjentaciono 3 – 5 t/dunumu.

U posljednjih nekoliko godina sve su aktuelnija organska peletirana đubriva za osnovnu ishranu maline koja su dobra alternativa stajnjaku, potrebna količina ovakvog đubriva po dunumu je od 100 do 250 kg, što naravno opet ovisno o sadržaju humusa u zemljištu.

Za osnovnu ishranu maline koristi se dobro zgorjeli stajnjak, koji se unosi svake druge godine u zonu rednog prostora. Stajnjak se unosi na način da se na rubu rednog prostora otvara manja brazda ili kanal u koju se unosi stajnjak po cijeloj dužini reda sa obje strane.

Ovdje je važno napomenuti da stajnjak ne bi trebao doći u direktan kontakt sa izdancima ili korijenom.

Kada su u pitanju mineralna đubriva, najprikladnija formulacija NPK đubriva za osnovnu ishranu maline na našem tržištu je NPK 7:20:30.

Količina ovog đubriva koju je potrebno unijeti svake godine je orjentaciono 100 kg/dunumu. Mineralna (NPK) đubriva se unose na isti način kao i stajnjak, odnosno u trake duž reda sa obje strane, koja se obavezno moraju odmah zagrnuti.

Organska i kompleksna mineralna đubriva puni efekat mogu ostvariti samo u slučaju ukoliko se odmah zagrnu u zemljište, što pojedini farmeri često izostave pa tako stajnjak i NPK-đubriva ostave na površini.

Preporučuje se stajnjak unositi u jesen, a mineralna đubriva u rano proljeće (februar – mart), ukoliko se iz nekog razloga stajnjak nije stigao unijeti u jesenjem periodu obavezno se unosi u rano proljeće.

Međutim u malinjacima gdje se javlja problem sa miševima, krticama, voluharicama i slično, stajnjak bi također bilo bolje unositi u rano proljeće, kako bih izbjegli najezdu glodara u malinjaku koji često zadaju glavobolju farmeri zbog kanala koje prave u zoni korijena što dovodi do sušenja izdanaka.

Pored toga treba napomenuti da često pojedini farmeri prave grešku pa u osnovnoj ishrani u zemljište unose azotna đubriva (Kan ili Urea), koja se za malinu koriste isključivo kao prihrana u proljetno-ljetnom periodu (maj – juli), o čemu će svakako biti riječi kada dođe vrijeme za prihranu malinjaka.

 

Za portal svjetnici.info odgovara: Msc. Senad Joldić

Related posts

Kur`an kojeg vatra nije htjela

Biznis: Razlika između preuzimanja rizika i bezobzirnog rizikovanja

Obećali nam 2,5o KM za kilogram maline, kamo sreće da isplate i po 1,5o KM

Leave a Comment