Image default
PosaoPoslovi AustrijaPoslovi BiHPoslovi ItalijaPoslovi NjemačkaPoslovi SlovenijaSam svoj majstor

Savjetujemo: Pravilno pisanje molbe za posao

Molba za posao je tekst kojim se ukratko predstavljate poslodavcu te ističete osobine, vještine i iskustva koja su ključna za posao za koji se natječete. Molbu je potrebno uvijek iznova prilagođavati pojedinom radnom mjestu za koje konkurišete. Važno je obratiti pažnju na relevantna znanja, vještine i sposobnosti koje pojedino radno mjesto zahtijeva, te pri tome isticati one kompetencije i radno iskustvo koji zadovoljavaju te zahtjeve.

Ukoliko ste tek završili fakultet ili srednju školu, istaknut ćete postignuća koja ste stekli za vrijeme obrazovanja, osobine i izvanškolske aktivnosti. Dugogodišnja praksa je pokazala kako poslodavci cijene proaktivnost i želju za učenjem, odnosno spremnost na promjene i kontinuirano ulaganje u vlastita znanja i vještine.

Ukoliko imate dugogodišnje radno iskustvo u području za koje konkurišete, možete istaknuti svoje kompetencije u poslovima koje ste do sada obavljali te postignuća na prijašnjim radnim mjestima i/ili iskustva na upravljačkim pozicijama u sektoru.

Molba se sastoji od tri dijela:
•    uvodni dio – započnite molbu navodeći radno mjesto za koje se javljate, kao i gdje ste vidjeli natječaj za to radno mjesto
•    razrada – ukratko navedite kvalitete, relevantno radno iskustvo i postignuća koja Vas čine dobrim kandidatom/kandidatkinjom za radno mjesto na koje se prijavljujete
•    završni dio – trebali bi istaći Vašu motivaciju za posao, naznačiti šta ste sve uz molbu priložili te na kraju ponudite informacije za daljnji kontakt, zahvalite na pažnji uz službeni pozdrav i potpis

Molba ne bi smjela biti duža od jedne stranice, a trebala bi sadržavati precizne odgovore na pitanje zašto ste upravo Vi idealan kandidat/kandidatkinja za navedeni posao. Jezik treba biti gramatički ispravan, u skladu s pravilima poslovne komunikacije, a cijeli tekst razumljiv i lak za čitanje.

Moramo još napomenuti da pri pisanju molbe morate paziti na uvodne informacije koje pišete u zaglavlje teksta. Vaši podaci pišu se na lijevoj strani, jedni ispod drugih a sadrže: ime i prezime, adresu, broj telefona i e-mail. Na desnoj strani pišete naziv firme ili ustanove za koju konkurišete, adresu i poštanski broj. Ispod toga piše se “PREDMET: Molba za posao…” ili “PREDMET: Molba za prijem u radni odnos…”. Molba najšešće započinje sa “Poštovani…” a završava sa “S poštovanjem…”

Nadamo se da će Vam naši savjeti i upute biti od pomoći prilikom pisanja molbe za posao. U nekom od idućih članaka pisat ćemo o tome kako pravilno napisati biografiju koju također prilažete uz dokumentaciju prilikom konkurisanja na željeni posao. Sretno!

Related posts

BiH je među najvećim halal tržištima u jugoistočnoj Evropi

SAVJETNICI

Upoznaj se sa prirodnim dodacima ishrni (Soul+Core)

SAVJETNICI

Posao: Njemačka objavila popis linkova za traženje posla

SAVJETNICI

Leave a Comment