Savjeti za malinare

….. NIJE KASNO …..

Insan dok je živ,  ne može zakasniti mada u malinarstvu ova izreka nije nikavo mjerilo. U malinarstvu sve ima svoje vrijeme a ko zna “ubosti” zicer, taj je korak ispred ostalih, ili prosjecnih.

Telefon mi je u offside-u pa vam ne mogu postaviti slike aktuelnih fenofaza ali cu vam kroz ucestala pitanja koja mi malinari postavljaju objasniti o cemu se radi.

Pitaju me jesu li zakasnili sa bakrom? Drugi pitaju da li je rano za Quadris i Calipso. Treci se unervozili, nisu stigli prefrezati Polku a culi da je za to kasno itd.

U odredjenim situacijama svi su “agronomi” svi se nesto “razume” a kada mu postavis dodatno pitanje blenu k'o tele u sarena vrata. Pitas ga, zasto je kasno za bakar, ko kaze, kako ce bakar djelovati na biljku ako ga sada apliciramo, da li znaju sta je fitotoksicnost i da li su ikada vidjeli pomenutu reakciju?
Zasto se ne smije frezati Polka, sta ce se desiti, kada je pravo vrijeme, koliko joj treba za cjelokupni vegetativni porast? Odgovora mali milion, a rijetko ko pogodi.

Za portal Pravi savjeti.info : Admir Durmo

Ukratko, nije kasno za bakar iako je to prskanje predvidjeno za jesen i rano proljece. Medjutim, ako iz bilo kog razloga niste stigli, odustali od prskanja ili malinjaka pa se predomislili, kao u par slucajeva, prskanje mozete izvrsiti bez imalo straha. Ko poznaje sta je bakar, zasto se prsce dva puta godisnje, zasto ne u fazi intezivnog rasta rodnih grana, kako djeluje na biljku i slicno moze samo potvrditi gore navedeno.
Ako cemo u krajnosti, bakar se moze prskati i u maju. ako snijeg polomi ili zalomi rodne grane…

Oni koji su bakar prskali na vrijeme, oni koji su na manjoj nadmorskoj visini pa im rodne grane oko 5 cm, mogu vrlo brzo prskati fungicide i insekticide. Obavezno pokositi medjuredni prostor zbog zastite pcela.
Nasa dugogodisnja praksa je da mjesamo Quadris i Calipso, medjutim bolja je ucinkovitost ako se ta dva prskanja obave samostalno. Quadris, fungicid i preparat koji koristimo djeluje zastitno i preventivno na gljivicna oboljenja i slicno.
Insekticid, Calipso, koristimo prije cvjetanja a zajednicko za sve “baje” je sto se u tom periodu sve sjate u napad na malinjak. U to vrijeme malinin pupar sjece vrhove gdje u uvenuti pupoljak polaze larve, tada izlazi malinina buba, malinina musica, malinina musica galica i sve ostale nama poznate baje.
Prirodno staniste insekata je suma a nasi malinjaci su vecinom blizu sume i nemojte se zavaravati i misliti da kod vas nema stetocina, ako ih vi ne vidite ili ih ne mozete raspoznati, ne znaci da ih nema. Pozeljno je bar u toj fazi pred cvjetanje odraditi bar jedno preventivno prskanje. Kako smo rekli, vrijeme je upravo za koji dan.

Sto se tice frezanja Polke, najbolji datum je od 05 do 15 aprila.
Moze se i ranije isjeci stare sadnice, recimo 15-tog marta ili do prvog aprila. Njih ostavljamo do tog perioda kako bi usporili izbijanje mladih izdanaka.
Evidentno je da nas “stigne” snijeg na kraju svakog aprila a nerijetko i neki minus. Prosle godine je krajem aprila sve polomljeno a bice snijega i ove godine. Ne znam kada ali ce ga biti (mraz je bio zadnji). Isto je i sa minusom koji je prosle godine “pokosio” Polku pa se bralo po 300 kg po dulumu. Uzalud sam snimao klipove i savjetovao da se pofreza cak i u maju. Uzduzno rasjecao stabljiku i objasnjavao da su izmrzle, da nece iznijeti rod iako na oko izgleda da su prezivjele.
Ako Polku i ostale jednogodisnje sorte prefrezamo u pomenutom periodu one ce zadnji trzaj zime provesti u zemlji ili ce biti u fazi izbijanja tako da ce za kratko vrijeme stici i prestici one koje je ostetio snijeg ili minus, stim sto ce ove biti zdrave i iznijeti plod do kraja.

Ucite na tudjim greskama i iskustvima, narocito oni koji se profesionalno bave malinarstvom i imaju vece nasade. Nemamo mi vremena za gubljenje, niti da nam propadne jos jedna godina u nizu…