Sarajka objavila unikatnu knjigu na svjetskom tržištu

Kako bi ovaj holistički način gledanja na hranu i zdravlje uopće približila našim građanima, dr. Hećo je nedavno u Sarajevu otvorila Plænty, centar za holističko zdravlje, hranu i rahatluk

Sarajka objavila unikatnu knjigu na svjetskom tržištu

Sana Hećo
FOTO: Dr.Sana Hećo

Sana Hećo, koja je u Stockholm stigla u izbjegličkom ratnom valu u dobi od četrnaest godina, švedska je doktorica medicine, britanska specijalistica prirodne medicine i američki raw food chef ili kuharica sirove hrane biljnog porijekla.

Autorica je knjige “Orient Expressed – A raw food journey to the Levant and beyond”, koja je štampana u Sarajevu.

Image may contain: one or more people and eyeglasses

– Ovo je unikatna knjiga na svjetskom tržištu koja objedinjuje tri koncepta – ljekovite aspekte prirodne hrane biljnog porijekla, orijentalnu kuhinju u artističkom raw food izdanju, kao i aspekt  kulture socijalizacije koji je došao kroz ovu kulturu i u našu zemlju, kazala je Hećo i dodala da je knjiga ilustrirana zanimljivim pričama iz njenog multikulturalnog odgoja i iskustva.

Sana je sa sestrom Amrom Hećo suvlasnica izdavačke kuće Suhail Publishing u Stockholmu, čija je zvanična produkcija startala sa Saninom knjigom “Orient Expressed – A raw food journey to the Levant and beyond”.

Amra i Sana su htjele da ova specifična i visokokvalitetna knjiga bude urađena i štampana u BiH sa bosanskim timom.

– Radile smo sa mladim kreativcima u oblasti grafičkog dizajna, fotografije i štampe kojima smo dale šansu ne samo da dobiju posao kroz ovaj projekat nego i da steknu novo iskustvo i znanje kroz zajedničku saradnju, koju oni drugačije ne bi mogli steći na našim prostorima, jer ovakav projekt nikad prije nije realiziran u BiH, kazala je Sana Hećo.

Cilj im je bio podići nivo kreativnosti, znanja, iskustva i standarda u oblasti produkcije knjiga koje se bave ovom tematikom ne samo u BiH nego na svjetskom nivou. Zato je knjiga napisana na engleskom, jer su njena poruka, sadržaj i format internacionalnog, a ne samo lokalnog karaktera.

image

– Orient Expressed sadrži više od 100 najpopularnijih recepata iz orijentalne kuhinje (uključujući BiH i Balkan) za slane i slatke delicije, supe, sokove, gdje smo uspjeli ostvariti autentični izgled, teksturu i ukus kroz moderne tehnike raw food kuhinje, sa dodatnom beneficijom da ova hrana nije samo “biohemijsko gorivo” za ćelije, izvor uživanja za sva čula nego i lijek, zbog čega ispunjava pravu i punu funkciju hrane, rekla je Sana Hećo.

Kako bi ovaj holistički način gledanja na hranu i zdravlje uopće približila našim građanima, dr. Hećo je nedavno u Sarajevu otvorila Plænty, centar za holističko zdravlje, hranu i rahatluk. Ovim novim projektom ona se nada da će pridonijeti podizanju svijesti o važnosti vraćanja prirodi, prirodnoj ishrani i održivom načinu života s ciljem poboljšanja individualnog i kolektivnog zdravlja u našoj zemlji.

Vaš komentar