Sarajevske legende: Momo i Uzeir

Zaboravljeni junaci jednog nezaboravnog vremena:

Momo i Uzeir

Momo i Uzeir su kroz cijelu jednu istoriju bili mitski junaci zemlje koja je slavila bratstvo i jedinstvo i koja je samoj sebi čestitala Božiće i Bajrame čak i onda kada je samoj sebi bajrame i božiće kobajagi zabranila.

Zoran Kisic

p1010010
Njih dvojica bili su njen simbol i njen tajni znak jer nikome nisu bili razumljivi i dragi osim našem proleterijatu, rudarima, livcima i komšinicama s viklerima na glavi koje su jednom sedmično palile radio da čuju o čemu to eglenišu Momo i Uzeir.
Sulju i Muju izvozili smo u svijet, a Momu i Uzeira zadržali smo za sebe jer su oni govorili o onome što se samo nas ticalo ili su govorili na način koji se samo nas ticao.
momo-i-uzeir-a
Njihovi egleni bili su krajnje banalni, ali koga je svih tih godina bilo briga za to. Momo i Uzeir, naime, nisu bili kulturne vrijednosti, ali su nakon tolikih godina postali istorijske znamenitosti i znamenitosti jednoga sjećanja.
Tada je radio bio važniji od televizije, a umjesto sapunskih opera narod je imao dvojicu junaka koji su živjeli njegov život i brinuli sve njegove probleme.
Kada su se u Sarajevu sagradila ona dva “Unisova” nebodera na Marijin-Dvoru, priča o Momi i Uzeiru već je bila završena, ali su neboderi ponijeli imena upravo po njima dvojici. Neboderi su postali jedan od prepoznatljivih simbola, i danas poznati kao “Momo i Uzeir”.
DIGITAL CAMERA
Rudi Alvađ i Rejhan Demirdžić bili su veliki, karakterni dramski glumci. Njihove teatarske, televizijske i filmske uloge pripadaju jednoj sjajnoj kulturnoj istoriji, ali one su, na veliku žalost, umrle zajedno sa njima dvojicom.

Zvijezdama nikad nisu postali ni Rudi Alvađ ni Rejhan Demirdžić, ali su zato sami stvorili dvije velike mitske zvijezde naše istorije.

Stvorili su Momu i Uzeira, likove koji su bili u stanju postati neboderima.

I dobrim dijelom dio naših života.

uzeir_i_momo
Momo i Uzeir