Image default
Arhiva

Sandžak: Novi Pazar leži na termalnim vodama

Radna grupa sa profesorom Dejanom Miljanićem, šefom centra za obnovljive vodne resurse u Srbiji, provešće istraživanje za potrebe studije o podzemnim geotermalnim vodama na području Novog Pazara.
Novi Pazar leži na termalnim vodama

Radna grupa sa profesorom Dejanom Miljanićem, šefom centra za obnovljive vodne resurse u Srbiji, provešće istraživanje za potrebe studije o podzemnim geotermalnim vodama na području Novog Pazara.

Tako se dugo čekalo ali nikad nije kasno kada se radi o epohalnom otkriću, sam Bog dragi nam je darovao ovakav berićet u najkritičnijem stanju kako se u ledenim danima grijati iz dubine zemlje, kako obezbediti institucije gde se ne proizvode robe.

Ovo je preduslov za razvoj banjskog turizma neslućenih razmera . Jer Novi Pazar se i u pričama pominje kako ovaj lijepi grad leži na veoma toplim vodama u velikim količinama kao obnovljivi resurs. Novopazarski biznismen renovirao je staru vakuf banju koju sada koriste posjetioci svaki dan.

Naravno to još ne znači da će se tako brzo razviti banjski turizam . Ali je sasvim izvjesno da se čitava haranga vodila zadnjih

pet  godina i nadmudrivanje da li je banja vakuf , ili je narodno dobro. Nekoliko vremena termo-mineralne vode odlazile su u banjsku rijeku.

Sada je čini se nađeno rešenje da se banja renovira I otvori.

U isto vreme biznismen koji je renovirao staru banju pored ove banje izgradio je i bazen i hotel. Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva nije pokazao nikakvi interesovanje za ovu problematiku .

Ali je zato  Jošanička banja pokazala veliko  interesovanje za sudbinu toplih termomineralnih voda ispod Novog Pazara.

Projekat grupe istraživača čini se nema nikakve veze sa državnom politikom prema Sandžaku. Jer, iz ove regije su dislocirane sve republičke institucije. Naime, ovaj poduhvat centra za istraživanja se po prvi put javlja gradu Novom Pazaru.

Na potezu je u međuvremenu centar za termomineralna istraživanja sa ciljem da uradi studiju izvodljivosti ovog poduhvata i kojoj bi se radio projekat za konačno istraživanje, odnosno projekat za izvođenje daljih istraživanja resursa termomineralnih voda na kojima leži Novi Pazar. Ovo istraživanje je prihvatila lokalna samouprava I izabrala za vođu ove grupe istraživača iz Beograda glavnog arhitektu grada Novog Pazara Elvira Hamidovića.

Inače, o značaju ovog poduhvata će se konačno znati kada se potvrde mišljenja istraživača. O potrebama I značaju ovog poduhvata mogu se prihvatiti mišljenja istraživača, neophodno je izvršiti još neka bušenja.

Naime, neke bušotine su otkrile da ovaj najveći grad u Sandžaku ima potencijale, potrebe i resurse da iskoristi obnovljivu energiju kao posebno bogatstvo za privredni razvoj, kulturu i zapošljavanje velikog broja stručnih kadrova.

Posebno je na potezu banjski turizam u čijem bi sastavu bila i Turistička Baza. To ustvari ne odbacuje” Da je vakuf stara banja u vlasništvu naroda “ bez posebnog titulara“.

 

 

trt.bosanski Sandžak

Related posts

ALERGIJE: Ljekovitim biljem protiv alergija!

SAVJETNICI

Bema zapošljava 500 radnika u 2017.

SAVJETNICI

Pir je žitarica koja ne izaziva alergije i pomaže kod anemije

SAVJETNICI

Leave a Comment