Image default
Arhiva

Sandro Poletan osvajač “Zlatne rukavice”: Vraćamo boks na velika vrata

Osim sportske karijere, Sandro Poletan je student druge godine medicinsko-laboratorijskog inženjerstva, a na pitanje da li ima vremena za druge aktivnosti, odgovorio je da nema

Sandro Poletan, banjalučki bokser osvajač "Zlatne rukavice": Vraćamo boks u Banjaluku

Fotoreporter: Miomir Jakovljević – Anadolu Agency

BANJALUKA (AA) – Gorana Jakovljević

Sandro Poletan (20), banjalučki bokser, uspio je nakon više decenija ponovo donijeti “Zlatnu rukavicu” u Bosnu i Hercegovinu, pobjedom na istoimenom turniru koji se svake godine održava u Srbiji.

Obzirom da je prethodnu “Zlatnu rukavicu” u Banjaluku donio legendarni bokser Marijan Beneš mnogi su Poletana prozvali novim Benešom.

“Razlika između Marijana Beneša i mene je ta što je Marijana pratila i podržavala čitava bivša Jugoslavija. A ja imam sreće što mene podržava moja porodica, ona mi je glavni stub i da nije njih ne bi bilo ništa od mene”, ispričao je Sandro Poletan ekipi Anadolu Agency (AA) po povratku iz Beograda.

Mladi banjalučki bokser ovo poređenje vidi kao šansu za ponovno pokretanje svjetskog boksa u Banjaluci.

“Posljednja medalja sa većih takmičenja je bila 1984. godine. Jednostavno, više od 30 godina niko ništa nije uradio. Godine 2013. donio sam bronzu s evropskog prvenstva i pokrenuo internacionalnu scenu i vratio boks u Banjaluku. Svi znamo da je Banjaluka grad boksa i to je falilo. Godinama nije bilo dobrih boraca i ja sam se pojavio sa svojom podrškom – porodicom i jednostavno vraćamo boks u Banjaluku”, kaže Poletan.

Na 60. turniru “Zlatna rukavica” u Beogradu, prošlog vikenda, do trofeja u kategoriji do 75 kilograma, stigao nakon pobjede nad slovenačkim bokserom Aljažom Venkom. Ovom turniru prethodile su pripreme u kampovima u Rusiji, Rumuniji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, te na Tari i Zlatiboru.

“Znam koliko sam se spremao i išao sam po jedno, a to je da se vratim kući kao najbolji borac”, kazao je Poletan.

U četvrtini finala savladao je iskusnog borca iz Modavije, u polufinalu pobijedio je prekidom u drugoj rundi borca iz Kine, a kaže da je u finalu s Aljožom Venkom priredio publici izuzetan meč, nakon čega se vratio kući kao najbolji borac, ispunivši očekivanja.

Ovaj mladić se sportom bavi od treće godine; kaže da je gotovo “prohodao na strunjačama”. Ljubav prema borilačkim sportovima prenijela se sa oca Miće Poletana, koji je majstor džudoa, treći dan, a od 2004. godine otvorio je bokserski i kik-bokserski klub “Kruna”, pa se Sandro prvo bavio džudom, a zatim i boksom i kik-boksom. Danas se, osim ovih sportova, bavi i gimnastikom.


Related posts

Upozorenje: Falsifikovanje certifikata je krivično djelo

SAVJETNICI

Reprezentativke Rusije nosile hidžab u znak poštovanja prema protivnicama

SAVJETNICI

NAJZDRAVIJE VOĆE: Štiti od moždanog i topi kile velikom brzinom

SAVJETNICI

Leave a Comment