Samo Vam ovo treba za zdravu kožu, kosti, zube, oči i kosu

Tajna blistave kože i zdrave kose nije u preparatima. Tajna je u načinu ishrane. Stručnjaci tvrde da ako želite zdravije kosti, zube, kožu i kosu – ovo su namirnice koje morate konzumirati.

Špinat

Ovo zeleno povrće puno je nutrijenata i antioksidanata. Špinat sadrži lutein, antioksidant zbog kojeg ćete imati zdravije oči. Dobar je izvor vitamina B, C i E, kao i kalijuma, kalcijuma, željeza, magnezija i omega-3 masnih kiselina.
Orasi
Ako želite nježniju kožu, zdraviju kosu, oči i snažnije kosti – jedite orahe. Ubacite šaku oraha u salatu ili desert i osigurajte tijelu zdrave omega-3 masne kiseline i vitamin E. Evo jednog super brzog recepta za odličan desert!
Kivi
Malo, smeđe i čupavo voće puno je vitamina C i antioksidanata zbog kojih će vaša koža biti čvršća, a zubi i kosti zdravi. Kivi je odličan borac protiv bora!
Tamna čokolada
Volimo što je često na listi namirnica koje su dobre za nas. Tamna čokolada štiti kožu od sunca i pomaže da ostane hidratizirana i, suprotno standarnom mišljenju, čokolada ne uzrokuje akne! Naravno, uvijek imajte na umu da ovdje govorimo o čokoladama koje sadrže barem 60% kakaa.
Jogurt
Jedna šolja nemasnog jogurta sadrži više kalcijuma nego šolja nemasnog mlijeka, a kalcijum je bitan za zdrave kosti, nokte i zube. Udružite ga sa medom, jabukama i cimetom i dobićete fantastičan desert. Pogledajte recept!
Krompir
Ova superhrana puna je zdravlja, a posebno je u posljednje vrijeme postala favorit među povrćem za mnoge stručnjake. Krompir je bogat beta-karotenom, pigmentom koji stvara vitamin A koji je dobar za vid i zdravlje očiju uopšte, a još jedan razlog zašto je na ovoj listi je taj što je odličan borac protiv starenja. Naravno, morate paziti kako ga i s čime pripremate. Pečeni krompir sa maslinovim uljem odličan je izbor. Evo kako da ga pripremite.