Samo nek je zeleno

Prije godinu i pol pisao sam restoranima – ćevabdžinicama “Sezam” u Tuzli da ću razmisliti da li ću više tamo jesti jer umjesto svježih domaćih mliječnih proizvoda (iz Tuzle, Gračanice, Gradačca, Teslića…) oni nude samo slovenačke.

Javili su se tada porukom i rekli da će se potdruditi da u ponudi imaju i druge proizvode osim “Zelenih dolina”.

Međutim, nakon toliko vremena ponovno sam ovih dana u jednom njihovom restoranu tražio jogurt i opet dobio “Zelene doline”, uz pojašnjenje konobara da nemaju ništa drugo u ponudi.

Ne volim koristiti ovaj prostor na svom zidu da bih pisao o negativnim stvarima, ali ovoga puta mislim da to treba učiniti kako bi se stvari mijenjale na bolje.

Novac koji se u džepove naših ljudi vrati od prodaje domaćih proizvoda, stvorit će veću mogućnost restoranima u ovoj zemlji da zarađuju.

Ovako, zarađuju samo oni i uvoznici.

A mi?

Mi smo još uvijek valjda nepismeni i naivni???
Nedavno sam bio u Sloveniji i nigdje nisam mogao pronaći ni jedan jogurt Tuzlanske mljekare, Milkosa, MIG-a, Noćka, Smajića, Nature…

A tražio sam!

Isto kao što te proizvode sada tražim i ne mogu ih pronaći u većini restorana u Tuzli.

I naravno, kada nema novca za škole, za puteve, za bolnice, penzije itd, onda su nam krivi svi drugi osim nas, krivo nam je Sarajevo (iako za puno toga i jeste)!

Krivi su svi drugi, a sami sebe tretiramo na ovaj način, kao manje vrijedne i nesposobne.
Mislim da svaka ozbiljna ugostiteljska firma ima interes da joj dolaze oni koji vole ovu zemlju – a ovakva politika prema domaćoj proizvodnji meni i sličnima zatvara vrata takvih restorana.

Ne bih pisao ovakve primjedbe javno, ali pisao sam diskretno, prijateljski i kao čovjek koji voli i raduje se poslovnom uspjehu ljudi, pa i uspjehu vlasnika ovih restorana.

Možda jeste uvozno kvalitetnije, ali treba staviti na policu i jedno i drugo, pa da mi možemo izabrati!

Zar ne?
Nažalost, ovdje u BiH prosječnog konzumenta često tretiraju kao ovcu za šišanje (u brojnim trgovinama i ugistiteljskim objektima) vjerujući da će vječno trajati kupovina bez razmišljanja i emocije.
Valjda ovdje kod prosječnog Bošnje može proći sve – samo neka je zeleno.
Mehmed Meša Pargan