Image default
Arhiva

Ruski nuklearni znanstvenici koristili su superračunala za rudarenje kriptovaluta

Ruske sigurnosne službe uhitile su brojne znanstvenike koji rade u tajnom nuklearnom postrojenju ruskog nuklearnog oružja zbog navodne uporabe laboratorijske opreme za rudarenje kriptovaluta, navodi ruska agencija Interfax News.

Inženjeri uhićeni u incidentu rade na ruskom istraživačkom institutu za eksperimentalnu fiziku (RFNC-VNIIEF). Agencija prenosi da nisu još objavljene i službene kaznene prijave, niti se spominje koliko je članova u ovoj operaciji zadržano zbog daljnjeg ispitivanja.

Glasnogovornik Instituta izjavio je za Interfax da je skupina znanstvenika pokušala rudariti kriptovalute, uporabom superračunala koja se nalaze na institutu, čime je ugrožen i rad laboratorija.

“Došlo je do skrivenog pokušaja korištenja računalnih resursa u privatne svrhe, uključujući tzv. rudarenje kriptovaluta”, izjavila je Tatyana Zalesskaya, šefica press službe instituta. Zalesskaya je također ukazala kako je protiv uhićenih inženjera pokrenut kazneni postupak.

Sveučilišni istraživački institut eksperimentalne fizike ima posebno mjesto u ruskoj povijesti i znanstvenim postignućima. Institu je vrlo važan nuklearni centar Ruske Federacije u kojem je projektirana prva nuklearna bomba bivšeg Sovjetskog Saveza.

Također je vrlo strogo čuvan u tajnosti. Laboratoriji se nalaze u zatvorenom gradu Sarovu, koji se nalazi istočno od Moskve. Grad je ograđen i čvrsto čuvan od strane ruske vojske, što ga čini nemogućim za ulazak neovlaštenog osoblja.

superračunalo

Ne samo da je cijeli grad, gdje se institut nalazi, isključen od vanjskog svijeta, već su i postojeća superračunala unutar istraživačkog pogona također izolirana. Ona se drže isključenim s interneta kako bi spriječili bilo kakve vanjske hakerske napade.

Međutim ovu sigurnosnu činjenicu su prekršili inženjeri koji su odlučili koristiti snažne performanse superračunala za rudarenje kriptovaluta. Znanstvenici su se pokušali povezati s internetom, što je upozorilo sigurnosni odjel instituta. Savezna sigurnosna služba (FSB) ubrzo je obaviještena i brzom intervencijom je uhitila navodne prijestupnike.

Proces rudarenja kriptovaluta temelji se na posjedovanju snažnih računala za obradu, kako bi se riješile složene matematičke jednadžbe potrebne za autentifikaciju transakcija preko blockchaina. Kada se određene jednadžbe riješe i transakcije se potvrde, kriptovaluta se prebacuje na račun.

Kao što znamo rudarenje kriptovaluta zahtijeva znatnu količinu procesorske snage, nešto što bi prosječno računalo tek moglo nastojati pružiti, ali superračunala dizajnirana za rad na nuklearnom oružju sigurno imaju mnogo veći kapacitet.

Related posts

Bosanski i albanski jezik od 2018 godine uči se u Turskoj

SAVJETNICI

Erika je medonosna biljka koja daje skoro crn med

SAVJETNICI

Sjećanje na nezaboravnu zimsku avanturu na Ilidži

SAVJETNICI

Leave a Comment