Image default
Arhiva

Ruski inspektori za meso i mlijeko su stigli u BiH

Inspektori veterinarske i fitosanitarne službe Ruske Federacije stigli su u BiH kako bi provjerili gotovo sve faktore u lancu proizvodnje mesa i mlijeka. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da je naša zemlja spremna za ovu inspekciju.

Nakon što su ruski fitosanitarni inspektori prošli mjesec u BiH kontrolisali prerađivačke i proizvodne pogone za izvoz voća i povrća u Rusiju, na red je došla kontrola mesa i mlijeka.

Ruski inspektori su nakon prošlomjesečne kontrole dostavili izvještaj sa mnogo zamjerki i nedostataka na način pakovanja i inspekcijske kontrole izvoza voća i povrća.

Ipak, ministar Šarović ističe da je BiH spremna za kontrolu mesnih industrija i mljekara.

“Ruski fitosanitarni inspektori za meso i mlijeko su stigli. Provjerit će ukupno 14 kompanija od 40 koliko smo mi prijavili. To su mesne industrije, mljekare, a provjerit će jednu laboratoriju i možda jedan granični prijelaz. BiH je spremna za ove kontrole”, kazao je Šarović .

Podsjećamo, naša zemlja još uvijek čeka povratnu informaciju Rusije nakon što je izvršila neophodne izmjene na zamjerke koje su Rusi imali po pitanju izvoza voća i povrća.

Ukoliko bi eventualno došlo do neke nove blokade izvoza u Rusiju za poljoprivredne proizvođače bi nastala ogromna i nenadoknadiva šteta.

Da li bh. roba životinjskog porijekla zaslužuje da se nađe na ruskom tržištu ocijenit će inspekcija u naredne dvije sedmice, a do tada proizvođači mesa i mlijeka pred sobom će imati novu neizvjesnost.

Related posts

Stanje na cestama

Biometeorološka prognoza

Stanje na putevima

Leave a Comment