Image default
Arhiva

Roditelji OPREZ: Povrijeđen dječak u eksploziji petarde

Sinoć je povrijeđen jedanaestogodišnji dječak dok se sa vršnjacima igrao petardama.

“Postupanjem po zaprimljenoj prijavi utvrđeno je da su povrede zadobijene u ulici Ive Andrića, dok se više maloljetnika igralo petardama te je jedan od njih stavio petardu u staklenu bocu i usljed aktiviranja i detonacije komad stakla je pogodio jedanaestogodišnjaka u predjelu glave, nanijevši mu povrede”, navodi se u saopštenju iz Policijske uprave Banjaluka.

Dijete je hospitalizovano, a policijski službenici će preduzeti sve potrebne mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica zaprimljene prijave i odgovornosti roditelja, zbog propuštanja obavezne brige o maloljetnicima.

Iz UKC potvrdili su da je F.M. (2006) sinoć hospitalizovan u Klinici za očne bolesti, a da je primljen sa teškom povredom lijevog oka koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta.

“Sve dalje prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povrijeđenom oku pacijenta su krajnje preuranjene i neizvjesne”, kažu ljekari Klinike za očne bolesti UKC.

U saopštenju iz ove ustanove navdi se da je dječak zadobio lakše povrede prstiju šake koje su zbrinute i ne zahtijevaju hiruršku intervenciju.

Kako je za ATV ispričala jedna od sugrađanki koja se našla na licu mjesta, dječaku je tekla krv iz oka i govorio je da na njega ništa ne vidi.  Jedan od očevidaca dječaka je prevezao u Hitnu pomoć.

Prema riječima sagovornice ATV-a, koja nije željela da joj otkrivamo ime, ono što je vidjela bilo je strašno, jer je dječaku konstantno tekla krv iz oka. Kako je medicinski radnik, navodi da nije bilo moguće vidjeti koliko su teške povrede jer mu  je lice bilo prekriveno krvlju. Slučajni prolaznici pokušali su da mu pomognu, a odmah su pozvali i njegove roditelje.

Kako navodi sagovornica, sa povrijeđenim dječakom bila su još dva drugara koja su odmah pobjegla. Navodno su u staklenu bocu stavljali petarde koje su eksplodirale te je tako dječak i povrijeđen.

Iz policije podsjećaju da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine, a da su predviđene i novčane kazne za fizičko lice od 300-1.500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM. Zakonom o javnom redu i miru RS, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2.000 do 6.000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.

Iz policijske uprave apelovali su na građane da kako bi predstojeće vjerske, novogodišnje i božićne praznike proveli u bezbjednom okruženju, svojim ponašanjem spriječe moguće posljedice koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.

“Posebnu pažnju skrećemo roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, tj. da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika i da su oni odgovorni za brigu o maloljetnom licu, u suprotnom su zakonom predviđene sankcije”, navodi se u saopštenju Policijske uprave.

(ATV)

Related posts

Esej učenika Hamze Ajanića

SAVJETNICI

Pripremi se za život poslije smrti (VIDEO)ᴴᴰ

SAVJETNICI

Zašto ljudi više slijede preporuke poznatih osoba, nego ljekara?

SAVJETNICI

Leave a Comment