Image default
PreporučujemoZa djecu

Roditelji kakve su prehrambene navike vaših đaka

Puzanje, hodanje, igranje… to su samo neki od instinktivnih načina da djeca, već od samog rođenja, budu fizički aktivna. Istraživanja pokazuju da aktivnije bebe imaju bolju koordinaciju, koncentraciju i pamćenje tokom odrastanja. No, prvim odlascima u vrtić ili školu, nivo njihove fizičke aktivnosti se smanjuje. Zato je važno djeci približiti značaj vođenja aktivnog života.

U okviru projekta “Zdravo” implementira se istraživanje o znanju, stavovima i navikama bh. učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

U BiH se ovaj projekat implementira već 9 godina, a u edukaciju djece do sada je uloženo više od 200.000 eura. Važnost projekta prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Svake godine smo svjedoci pomaka u znanju đaka, ali i dalje ima prostora za napredak, što dokazuju i rezultati prvog vala ovogodišnjeg istraživanja. Zato je važan kontinuitet edukacije i podsticanja fizičke aktivnosti“ izjavio je ovim povodom Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Kovačević dio je tima stručnjaka iz Udruženja “Sport i zdravlje” koji su ovo istraživanje proveli sa učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH. Rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika u toku dana konzumira preporučenih 5 obroka.

S druge strane, tješe podaci da 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, dok 54,8% ispitanika jede voće dva ili više puta dnevno. Istraživanje je pokazalo i da je želja za „savršenim“ tjelesnim izgledom sveprisutnija kod mlađih generacija. Tako je čak 22,2% ispitanika istaklo da nije zadovoljno svojom težinom, a kao rezultat 14,9% ispitanika navelo je da je trenutno na dijeti, što je najviša stopa u posljednje tri godine.

Related posts

Ne uspavljujte dijete flašicom punom mlijeka

Bismillah (CRTIĆ ZA DJECU)

Materijal za pravljenje snješka je besplatan, lak za upotrebu i ima ga mnogo.

Leave a Comment