Image default
Arhiva

Roditelji i djeca…

Kaže se da odgoj počinje i prije samog rođenja dijeteta, odabirom što boljeg partnera sa što boljim predispozicijama kako bi dijete bilo genetski što moćnije i što sigurnije.

Međutim koliko je hairli roditelja, kvalitetnih prenosioca svojih gena u budućnost, koji se moraju suočiti sa neočekivanim situacijama i neugodnim iznenađenjima.

Iskreno rečeno mislim da se malo tko može pohvaliti da ga nije iznenadio neki postupak djeteta koji nikako nije u stilu odgoja ili željenog ponašanja.

Logično postavlja se pitanje zašto je to tako i kako je moguće da dijete u sekundi sruši dugogodišnji trud i napor svojih roditelja da bar ono bude hairli od počtka pa do kraja svog života.

Uz sve stvorene uvjete ono bi realno moglo biti takvo ali praktično je sasvim drugačija slika njihove realnosti.

U svom razmišljanju mislim da je jedan od razloga to što “hairli” roditelji ne znaju da je statisticki gledano kućni odgoj najkonzervatvnijih porodica ima samo 30% od onoga što utječe na dijete i njegovo ponašanje.

70% je sve ostalo, škola, ulica, drustvo itd….

Tako da ti “hairli” roditelji i ne znajući puštaju svakodnevno svoju dijecu u mašinu koja se zove život,a ta mašina uveliko oblikuje njihovo ponašanje.

Drugi razlog je to sto neki roditelji nikad ne vide ili ne gledaju svoje dijete realnim očima, već ih idealiziraju i samim time ostavljaju dovoljno prostora djeci da njima manipulišu i da im oni budu najveći pomagači u zlu.

To dijeca rade od kad su bebe,i vrlo brzo skontaju kako svojim plačem mogu manipulirati osjećaje roditelja.

Treći je pretjerana strogoća roditelja koji žele dobro svome dijetetu i žele ga držati pod staklenim zvonom zaštićenog od svakog zla koje ovaj dunjaluk pruža u izobilju.

Često se stvori sasvim suprotan efekt i sve sto je zabranjeno postane poželjno i slatko.

Razloge bih mogao nabrajati čini mi se do u nedogled…ali nema potrebe.

Umjesto toga uputit cu dovu Uzvišenom da nam pomogne snaći se u ovom prostoru i vremenu kako bi mogli što bolje odgojiti svoju dijecu.

Da nam pomogne da budemo realni i da učinimo nešto više u kreiranju naše životne okoline.

Da pokuŠamo izmjeniti ovaj meni zla na kojem se nudi sve i svasta…..amin

 

 

PIŠE : Kasim Kalimero

Related posts

Prva pomoć pri ujedu insekata

Zmajevi stigli u Jerevan, večeras prvi trening

Je li vegetarijanska prehrana skupa?

Leave a Comment