Image default
Arhiva

Roboti preuzimaju sve više poslova

Pošto su u potpunosti promijenili industriju proizvodnje, roboti sada polako, ali sigurno ulazi i u sve druge sfere naših života. Iako ne izgledaju baš uvjek kao ljudi, mašine sa viještačkom inteligencijom sve su sposobnije da zamjene ljude na poslovima od pomoćnog osoblja u bolnicama do radnika na parkingu.

Prije mnogo godina, roboti su počeli da zamjenjuju ljude pri obavljanju dosadnih i opasnih poslova, kao što je zavarivanje hiljada identičnih dijelova na auta ili druge mašine.

Sofisticiranije mašine mogu sa velikom preciznošću da podignu i pomjere veliki tovar, poput lokomotive, ili da sortiraju robu za brzu isporuku.

Rođaci tih robota sada mogu da parkiraju vozila na skučena parking mjesta koje mnogi vozači izbjegavaju iz straha da će da oštete svoje ili neko drugo vozilo.

Kineska firma “Yeefung Automation Technology” kaže da robot pod nazivom Geta može bezbjedno da parkira auto za manje od dva minuta.

“Ovaj robot može da se kreće svuda bez gusjenica, odnosno nesmetano i okretljivo i to će reformisati parkiranje u budućnosti”, kaže Marko Vu iz te firme.

Marko priča da osim toga što štedi vrijeme manevrisanja, robot za parkiranje koristi 40 odsto manje prostora kada pozicionira vozilo, što je veoma bitno u velikim gradovima.

Drugi robot, više nalik čovjeku, nedavno je počeo da radi u jednoj bolnici u Ostendu u Belgiji. Peper je visok 120 cm, napravila ga je kompanije Zora Bots, govori 19 jezika i odličan je sa djecom, čak i sa bebama.

Posao Pepera je da pozdravi pacijente, da im pruži osnovne informacije i da ih odvede u sobu. Peperova baterija traje i do 20 sati. On može da analizira intonaciju i izraze lica, a njegovi tvorci kažu da mu je glavna funkcija da učini da se ljudi bolje osjećaju dok su u bolnici.

 

Related posts

Đumbir u borbi protiv masnoća

30 i kusur pravih savjeta za zdravlje

Priča o Ademu a.s. (VIDEO)

Leave a Comment