Image default
BiH

Region bruji o našim diplomama

Skandal s lažnim diplomama

Novinarka u BiH dobila diplomu medicinske škole u dva tjedna, no što nas to čudi, imali smo i mi takvih slučajeva

Za dva tjedna do diplome srednje medicinske škole? Ako ste dio redovnog obrazovanja, trebat će vam barem četiri godine, ako želite prekvalifikacije, najmanje godinu dana. No, ako ste u BiH, i ide vam se u šoping, sve može biti riješeno za rekordna dva tjedna, a najbolje od svega jest da na predavanjima ili ispitima uopće ne trebate biti.

Upravo je to otkrila novinarka ZURNALA koja je za svega 17 dana, u razdoblju praznika, dobila diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, priznatu u BiH i Europskoj uniji i to za 2500 maraka, odnosno oko 10 tisuća kuna.

Još u prosincu je Žurnal dobio policijsku i pravosudnu dokumentaciju iz koje je vidljivo da se na području BiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je sve u izravnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Trebalo je samo stupiti u kontakt s posrednikom koji djeluje u određenom gradu i, naravno, platiti.

Ako se čudimo ovome, sjetimo se samo naših lažnih diploma

U travnju ove godine Ministarstvo uprave je od svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zatražilo provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, odnosno isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva uprave rekli su da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512, te da su u tom potupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.U Holdingu su 2014. godine otkrivene ukupno 153 lažne diplome

U jeku istrage oko lažnih diploma, JUTARNJI LIST pisao je o ukupno 153 lažne diplome koje su otkrivene kod zaposlenika Autobusnog kolodvora, Zagrebparkinga i Zagrebačkih tržnica.

Svi zaposlenici koji su imali krivotvorene dokumente već su dobili obavijest o izvanrednom otkazu, a protiv njih je podignuta kaznena prijava i o svemu je obaviješten USKOK.

Većina lažnih diploma odnosilo se na lažiranje srednjoškolskih svjedodžbi.

Related posts

Bihać: Hiljadugodišnja kultura i mješavina identiteta

Migranti se smrzavaju vani, a prazni objekti su svjedoci protiv nas

Važno je da ONI šalju novac?!

Leave a Comment