Image default
Arhiva

Redukcijom kalorija usporava se starenje

Iako brojenje kalorija nije najbolji način da smršate, nove studije pokazale su da bi moglo pozitivno da utječe na odlaganje procesa starenja i zdravstvenih stanja u tijesnoj vezi sa starenjem, poput gubitka memorije…

Neurolozi sa Langon medicinskog centra u Njujorku ustanovili su u toku istraživanja da dijete sa smanjenim brojem kalorija sprečavaju uobičajen rast i pad aktivnosti preko 900 različitih gena povezanih sa starenjem i formiranjem memorijskih zapisa u mozgu. Naučnici su grupi ženki miševa davali hranu koja je sadržala 30 posto manje kalorija od hrane davane drugoj eksperimentalnoj grupi.

Nakon nekog vremena vršena je analiza tkiva njihovog hipokampusa, moždane oblasti koja prva strada od Alchajmerove bolesti, kako bi se utvrdilo da li su u međuvremenu nastale neke promjene na genima.   Rezultati su pokazali da restrikcija kalorija praktično zaustavlja nivoe genske ekspresije koji utiču na fenotipe vezane za starenje – kako će se miševi, ljudi i ostali sisari ponašati u starijem životnom dobu.

Ali, restrikcija kalorija nije neki “magičan eliksir mladosti”, upozoravaju stručnjaci. Potrebno je sprovesti još mnogo dodatnih istraživanja kako bi se podrobnije utvrdila uloge dijete u zaustavljanju starenja i bolesti vezanih za starenje. Ako ništa drugo, ovo istraživanje pokazalo je da je veoma bitno čime se hranimo. Sasvim je sigurno da se ne treba previše opterećivati time, ali ako će nešto manje ugljenih hidrata na dnevoj bazi pomoći da zadržimo britak um i u starosti, svakako vrijedi uzeti to u obzir..

Related posts

Sa dva dunuma malina zaradite do 15 000 KM

SAVJETNICI

Pod zastavom Muhammeda a.s.

SAVJETNICI

Ovako se sade ruže! (VIDEO)

SAVJETNICI

Leave a Comment