Recepti: Palačinke bez jaja

"slane ili slatke palačinke koje vole svi bez obzira na dob su uvijek dobar izbor za desert"

Osnovni recept za palačinke sastoji se od mlijeka, jaja i brašna, ali kako neke osobe ne mogu konzumirati jaja one se mogu napraviti i bez tog sastojka.

Recept za palačinke bez jaja

Palačinke bez jaja se rade od mlijeka, šećera, vode, svenamjenskog brašna, praška za pecivo, biljnog ulja i soli. Pripremaju se tako da se pomiješa 150 g svenamjenskog brašna, 1 žlica praška za pecivo, 1 žlica šećera i malo soli. U drugoj posudi potrebno je pomiješati 2 dcl mlijeka, 2 žlice biljnog ulja i 2 žlice vode.

Kada se svi sastojci pomiješaju potrebno je spojiti suhu i mokru smjesu. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Smjesu je najbolje miješati ručno kako bi bila ujednačena i kako ne bi imala grudice.

Palačinke stavite peći na zagrijanu tavu s malo ulja, a mjeru za jednu palačinku odredite uz pomoć grabilice. Palačinku pecite dok ne poprimi zlatnu boju, pa je okrenite na drugu stranu sve dok isto tako ne porumeni. Maknite je s tave i nastavite peći ostale palačinke.

Ako ne iskoristite cijelu smjesu, smjesu možete spremiti u hladnjak, u kojem može stajati nekoliko sati, nakon čega je trebate ispeći.

Za pripremu palačinka bez jaja možete se poslužiti i s pola šalica borovnica i pola banane koje dodajte u smjesu za palačinke prije pečenja.

Kako bi znali da je temperatura tave spremna za pečenje palačinka, prije stavljanja palačinke tavu poprskajte s par kapljica vode. Ako voda ne počne špricati iz tave nego lagano klizi po tavi, znači da možete početi peći palačinke.

Na kraju, prije serviranje pripremite čokoladni prelje te poslužite odlične čokoladne palačinke. Želite li svojim ukućanima servirati nešto posebno, proučite recept za palačinke sa sirom kojima nitko neće moći odoljeti.

Slane palačinke

Ako pripremate slane palačinke, možete ih napuniti sirom, pečenim rajčicama, bilo kojom vrstom povrća, vrhnjem i gljivama, nakon čega ćete dobiti odličnu večeru.

Za zdravije palačinke koristite pola šalice brašna cjelovitih žitarica i pola šalice običnog brašna, a svenamjensko brašno izbacite.

Prijatno želi Vam Portal Pravi Savjeti