Image default
Zanimljivo

Razmišljanje o nekom koga volite drži Vaše ogorčenje van!

Ranije u ovoj knjizi,  predstavio sam ideju kako svaki dan provesti trenutak u razmišljanju kako se nekom zahvaliti. Još jedan izvrstan izvor zahvalnosti i unutarnjeg mira jeste svaki dan provesti trenutak misleći na nekoga koga volite. Sjetite se stare izreke: „Jedna jabuka na dan doktor iz kuće van?“

Ekvivalent ljubavi bi mogao glasiti: „Razmišljanje o nekom koga volite svaki dan drži Vaše ogorčenje van!“

Počeo sam svjesno birati da mislim o ljudima koje volim kad sam shvatio koliko često mogu uhvatiti sebe u razmišljanju o suprotnom – ljudima koji me iritiraju. Moj um bi se fokusirao  na negativno ili čudno ponašanje, i za nekoliko sekundi bio sam ispunjen negativnošću.

Međutim, kad sam jednom donio svjesnu odluku, da svako jutro provedem trenutak razmišljajući o nekom koga volim, moja je pozornost preusmjerena prema pozitivnom, ne samo prema toj jednoj osobi, već općenito tokom cijelog dana. Ne mogu reći da se više ne nerviram, ali bez sumnje to se događa mnogo rjeđe nego prije. Ocjenjujem da ova vježba dovodi do poboljšanja.

Svako jutro kad se probudim, zatvorim oči i nekoliko puta duboko udahnem. Onda sam sebi postavljam pitanje: “Kome bih trebao danas poslati ljubav?” Odmah mi se ukaže slika nekoga u mojim mislima- člana porodice, prijatelja, nekoga s kim radim, komšije, nekoga iz moje prošlosti, čak i stranca kojeg sam možda vidio na ulici. Za mene nije bitno ko je to jer je ideja preusmjeriti moj um prema ljubavi. Jednom kad je osoba kojoj usmjeravam ljubav jasna, jednostavno jojpoželim dan ispunjen ljubavlju. Mogao bih sebi reći nešto poput: “Nadam se da ćeš imati divan dan ispunjen ljubaznošću.” Kad završim, što bude za nekoliko sekundi, obično osjećam da je moje srce spremno za početak dana. Na neki mističan način koji ne mogu objasniti, tih nekoliko sekundi ostaju sa mnom mnogo sati. Ako probate ovu malu vježbu, mislim da će Vaš dan biti malo mirniji.

Izvor: Ne gubite živce zbog malih stvari – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba sa engleskog prevela: Elvedina Kadrić

Related posts

Kokosovo ulje za lice – kako ga koristiti?

Šta se sve dešava sa organizmom ako jedete bar jedan krastavac dnevno

Riješi se podočnjaka prirodnim putem

Leave a Comment