Rasadničari zadovoljno trljaju ruke

Sezona sadnje povrća na otvorenom i u plastenicima u punom je jeku, pa proizvođači rasade ili presadnica zadovoljno trljaju ruke.

Na pijaci u Gradišci, te na više mjesta pored banjalučke ceste proizvođači rasade nude svoje proizvode. Među njima je i Dragoljub SavanovićKruška iz lijevčanskog sela Berek. Ponudio je nekoliko hiljada rasada paprika, paradajza, kupusa i ostalog povrća. Dragoljub se nakon propadanja preduzeća u kome je radio kao električar na održavanju, opredijelio za poljoprivredu. Specijalizirao se za proizvodnju rasadnica paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća. Na gradišku zelenu pijacu dolazi dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom. U ponudi ima nekoliko sorti paprike i paradajza, koje je majstorski odnjegovao.

“Malo smo u raskoraku sa vremenom. Radovi na otvorenom kasne zbog čestih padavina, a nama rasada u plastenicima buja. Nadamo se da ćemo do polovine maja imati uspješnu prodaju, te da ćemo biti zadovoljni svi, i mi koji prodajemo a i kupci”, kaže Savanović.


Dragoljub Savanović u ponudi ima nekoliko hiljada presadnica

Rasadničari kažu da je proizvodnja kvalitetnog sadnog materijala veoma zahtjevan i ozbiljan posao i da je potrebno uložiti dosta truda i vremena da se dobije konačan proizvod. Sjetvu obavljaju sukcesivno u nekoliko rokova, kako bi i pristizanje rasade za prodaju bilo u vremenskim razmacima.

“Moramo nabaviti najkvalitetnije sjeme, uglavnom iz Hrvatske, Mađarske ili Vojvodine. Potom treba pripremiti idealnu podlogu, odrediti optimalno vrijeme sjetve, te postići idealne uslove u plastenicima, od temperature do vlažnosti vazduha i zemljišta. Nije se lako izboriti ni sa štetnicima i biljnim bolestima. I tek onda kad iznesemo svoje proizvode na kupcima je da biraju, a konkurencija je žestoka”, kaže Savanović.

I Nova Topola poznata po povrtlarima

Slavko i Zorana Vranić iz Nove Topole godinama su proizvodili rasadu povrća za prodaju. Ove godine su smanjili proizvodnju, uglavnom za svoje potrebe i tek po nešto za prodaju. Slavko tvrdi da u ovom poslu za njega i suprugu nema tajni, te da je posljednjih godina rasadničarstvo doživjelo pravu ekspanziju.

Do sada smo proizveli rasade paprike i paradajza za pola Lijevče polja. Smanjili smo radove u plastenicima , a opredijelili se za proizvodnju merkantilnog krompira. Aprilski mraz nam je napravio probleme, ali idemo dalje. Iako nismo rasprodali sav prošlogodišnji urod i dalje sijemo krompir, a naš adut je mladi krompir. Što kažu seljaci tu je prva para”, kaže Slavko Vranić.

Po proizvodnji rasade nadaleko je poznat i Bogdan Kozić iz Kozinaca kod Gradiške. U njegovim plastenicima ovoga proljeća za presadu je stasalo više od 200 hiljada kvalitetnih presadnica paprike i drugog povrća.

“Ključ je u kvalitetnom sjemenu, pravovremenim radovima i svakodnevnoj brizi o mladim biljkama. Ovoga proljeća sam proizveo 60 hiljada presadnica paprike babure, isto toliko roge za ajvar, paradajza, ljute paprike za roštilj, tikvice i mnogo drugog povrća, Stekao sam povjerenje među povrtlarima širom Lievče polja pa čak i susjednih opština, kaže Kozić.

Trenutno se za jednu konvertibilnu marku može kupiti od 6 do 10 komada rasade paprike, te 5 do 7 struka paradajza. Ukoliko se rasada prodaje u čašama onda je jedna sadnica jedna marka. Rasadničari nude sve vrste rasade povrća, osim paprike i paradajza i tikvice, lubenice, krastavce, dinje, patlidžan,kupus, karfiol, pa čak i začinsko bilje. Cijena rasade povrća će se mijenjati tek u drugoj polovini maja, kada je povoljnije vrijeme za kupovinu, a nepovoljnije za sadnju.


Slavko Vranić pored uzgojenih presadnica

Proizvodnjom presadnica povrća za vlastite potrebe i za tržište na području Gradiške bavi se na desetine poljoprivrednika iz Romanovaca, Mašića, Vilusa, Nove Topole, Karajzovaca, Laminaca i drugih lijevčanskih i potkozarskih sela.

Foto: Boško Grgić

 

 


Boško Grgić

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.