Image default
Svijet

Ramo gasi kockarnice: Ne može nam niko ništa

Zabrana kockanja ne odnosi se samo na kafiće sa kladionicama, već i na online klađenje i kockarnice, koje su se do sada mogle naći u blizini škola. Kockanje će sada biti dozvoljene samo u hotelima s pet zvjezdica. 

U Albaniji stupio na snagu zakon kojim je zabranjeno klađenje. Zatvorene su sve sportske kladionice, premijer Edi Rama poručio je da neće biti ni online klađenja.

Početkom 2019. Rama je dobio ogroman broj ljutih poruka na mobitel. Albanski premijer uvjeren je da je riječ o “orkestriranim porukama zatvorenika” i onih iza kojih se kriju određene kompanije.

“Crni novac iz kladionica širi glasine da će doći do monopola na internetsko klađenje. S Novom godinom umrijet će i kladionice i online klađenje”, poručio je Rama preko Twittera. S prvim danom nove godine zatvoreno je 4300 kladionica u pokušaju albanskih vlasti da iskorijene ovisnost o kocki koju se smatra odgovornom za širenje siromaštva, sitnog kriminala i obiteljskog nasilja.

S jednom kladionicom na 670 stanovnika Albanija je bila ispred drugih zemalja Balkana, a kamoli bogatijih zapadnih zemalja, ocijenio je ekonomist Klodian Tomorri za AFP. Svaki četvrti kockar barem je jednom pokušao samoubojstvo, a dvije trećine njih pate od ozbiljnih psihičkih teškoća. AFP citira odvjetnika iz Tirane koji kaže da iza 70 posto zahtjeva za razvod stoji kockanje. Problem je u tome što vlada zatvara kladionice preko noći, a nije ponudila pomoć u odvikavanju. Posljedica zabrane mogla bi biti rast ilegalnog kockanja. Procjenjuje se da su Albanci, s prosječnom plaćom od 300 eura, godišnje trošili 150 milijuna eura u kladionicama, a s ilegalnim kockanjem iznos se penje na 700 milijuna.

Related posts

Rusija: Masovna invazija polarnih medveda

Gradonačelnik Londona traži usvajanje jasne definicije islamofobije

Novi Pazar: Recept za gradske vlasti u BiH

Leave a Comment