Image default
Arhiva

Putovanje jednog hafiza

Učenje Kur’ana Časnog napamet nije samo puko pamćenje riječi Uzvišenog Allaha. Ne. Mnogo je više od toga. Razumijevanjem njegovih značenja i iskrene težnje za životom u okrilju tih riječi, uvidjećeš da je to ustvari veličanstveno putovanje…
To je putovanje koje te vodi putevima koje nisi mogao ni zamisliti. Put koji te ostavlja bez daha, baca te u more znanja, sklanja te pod hlad lijepog staranja o tebi, podiže te među blagodarne oblake – i spušta nazad u teškoće ovog svijeta, ali sa svrhom i mudrošću. Povesti će te kroz paradigme, otvoriće tvoje oči prema neviđenom i onome o čemu se nije ni čulo ništa, pružaće ti izazove, testiraće tvoje granice, lomiće te i sastavljati iznova.
Naučiće te šta strpljenje zaista znači, šta je to izdržljivost, kakav je okus istinskog oslanjanja, odakle dolazi iskrenost, šta znači vjerovati u sebe i najvažnije – naučiće te da uspjeh u životu, kao i na ovom nepredvidivom putovanju, dolazi od Allaha, a prema onome što ti jesi, što želiš biti, u skladu sa jačinom tvog vjerovanja i želje za uspjehom.
To je putovanje dizajnirano tako specifično za tebe, tako jedinstveno za tebe. Ne trči – da se ne spotakneš. Ne lutaj – da ne propustiš znakove i ne zaustavljaj se – da te olujni vjetrovi ne obore.
Dani i noći nikad više neće biti isti. Mučićeš se sa sobom i drugima, osjetićeš bolove za koje samo Allah zna, ali slatki okus u tvojim ustima nikada ti neće dopustiti da odustaneš. Biće uništenih nada, propalih pokušaja i možda ćeš proputiti voz više nego jednom, ali zapaljeni plamen ljubavi u tebi neće te napuštati, pa ćeš uvijek ići dalje.
Bićeš testiran i naučen svojim granicama, i to će doći ne kao kazna, već kao najveći čin dobrote koji ćeš ikada vidjeti: pokazaće ti se da su tvoje barijere samo to: tvoje barijere. A ne Allahove. On će ti istinski pokazati tvoju snagu i još je povećati, pokazaće ti tvoje slabosti i pomoći ti da ih prevaziđeš. Pobrinuće se da vidiš sve bitke znane sinovima Ademovim; vojevaćeš bitke sa šejtanom, onima iz tvog okruženja, sa svojim emocijama i bitke sa onim najtežim: tvojim umom i dušom. Allah će ti dopustiti da se boriš sa ovim, ali će se On pobrinuti ne samo da pobijediš u bitkama, već i da dobiješ cijeli taj rat.
Kako budeš pobjeđivao na ovom putu, počećeš da se osjećaš fizički, mentalno i duhovno jačim. Udisaćeš na drugačijem nivou, vidjećeš dalje nego što si vidio prije, tvoje će srce sadržavati ono što prije nije moglo i biće ti jasno da postaješ sasvim drugačija osoba. Um ti je puno jasniji, znanje mnogo šire, a tvoja mogućnost da razumiješ i shvatiš veća nego što si mislio. Blagodati u tvom životu će neprestano dolaziti, vidjećeš odgovore na svoje dove, osjetićeš sigurnost Allahove prisutnosti u tvom životu i Njegovog smiraja, konstantno ćeš biti podučavan, konstantno ćeš se popravljati i svi znakovi će upućivati na jedno: Idi naprijed.
I dok se budeš približavao kraju puta, dolazićeš kao musafir koji se vraća kući, kao heroj koji dolazi sa prve borbene linije, kao voljeni koji se vraća domu. Doći ćeš za zadivljujućim osmijehom na licu i blještavim sjajem u srcu. Kad pogledaš unazad, vidjećeš da si prešao carstvo i da svijet prije nije ni znao da postojiš.
Kao prosvijetljen vjernik, ti se pojavljuješ sa svjetlom na putu Svjetla…Tvoje ime je isto, ali ti? Ne, ti nikada nećeš biti isti. Ono što se upravo desilo je promjena kao nijedna druga; obećana svima koji se odluče poći na ovaj put. Nemoj napustiti ovaj svijet, a da ne zakoračiš na ovu stazu. Nemoj otići bez pamćenja, učenja – ne, življenja ovog Kur’ana. Meleci su s tobom, kao braća i Allah te vraća Njemu, sa nagradama koje oko nije vidjelo, uho nije čulo za njih niti tvoje srce pomislilo da postoje.
We billahi tewfiq.

Hfz. Farhia Yahya

Related posts

Koga ugovor štiti, stanodavaca ili podstanara?

SAVJETNICI

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Leave a Comment