PUT DO BIJELOG ZLATA

PUT DO BIJELOG ZLATA

DRAGA, NAJVEĆE SELO TUTINSKE OPŠTINE JOŠ NEMA STRUJE, A PUT KROZ SELO DO PLANINE JE VEKOVNA ŽELJA DRAŽANA(stanovnika Drage). …

ZBOG NEDOSTATKA PUTA OD 5 KM VIŠE OD 50.000 HEKTARA NAJBOLJE ČAMOVE  ŠUME NEPRISTUPAČNO JE ZA EKSPLOATACIJU.

PUT DO BIJELOG ZLATA

Piše: Ibro Mehmedović

Kada biste stigli u selo Draga, onim pravcem Mokre Planine, lako biste pomislili da ste se našli u jednoj od planina poznatih izletišta velegrada.Jer , ovde će vas sresti najživopisniji pejzaži borovih i jelovih šuma. Najljepše kuće su izgrađene od čamovog drveta, poput modernih vikendica. Naime,među ukupno 200 domova u ovom selu je izgrađeno  120 novih kuća od čamovog drveta .Međutim ,nove kuće gotovo i ne liče na stare brvnare ,jer su izgrađene prema savremenim rješenjima stanovanja –sa po nekoliko soba i predsoblja i krovom od crepa i salonita .Svih 200 starih i 120 novih kuća  razasute su u dolini širokoj manje od jednog kvadratnog kilometra, pa se ovo selo istovremeno smatra gusto naseljenim i nanaseljenim i najljepšim selom tutinske ,a možda i mnogih drugih opština Sandžaka. Ali , priča o ovom selu nije samo priča o njegovoj ljepoti-plemenitim ljudima,brojnim stadima i čamovoj šumi.

Ovo je upravo priča o željama i realnim zahtjevima žitelja za boljim životom , za otimanjem od bespuća i o putu nazvanom“ željom do bijelog zlata.“To je jedna strana iste medalje odnosno priče, a ova druga odnosi se  na isto tako maratonske dogovore i akcije oko elektrifikacije sela Draga. Ugovori između mesne zajednice Draga , odnosno SO Tutin , kaoinvestitora i ,,Elektrorasa,”iz Novog Pazara kao izvođača radova potpisan je prije četiri godine I prema istom obezbeđena sva sredstva.U isto vrijeme meštani su izgradili celokupnu niskonaponsku mrežu, ali struja nije osvjetlila ovo najljepše selo ni do sada.Tako je noć u Dragi duboka , jer petrolejke u čamovim kućama sve slabije svijetle.

Ono čime se selo Draga može pohvaliti, bolje rečeno zahvaliti zajednici, je izgrađeni vodovod u selu čija se mreža pruža nekoliko km. Ovde radi i osmogodišnja škola, a selo ima i svoju prodavnicu.

I prije nego završimo priču o najvećem i najljepšem selu tutinske opštine, napomenimo još jednom da je izgradnja puta kroz selo Draga poduhvat nade i budućnosti, ne samo žitelja Drage već i drvne indrustije tutinske opštine . Jer , u kompleksima organaka Mokre planine leži nekoliko stotina hiljada kubika najkvalitetnijeg čamovog drveta , čija se građa može uporediti sa skupim dragocjenostima koje daje priroda.