Ptičija gripa zabilježena u Hrvatskoj

Kod divljih labudova na području Vukovarsko-sremske županije utvrđena je pojava ptičijeg gripa visokog patogena H5N8, ali do sada nije utvrđeno da ovaj virus uzrokuje zarazu kod ljudi, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, prenosi portal Nezavisnih novina.

Gripa /influenca/ kod ptica i peradi je veoma zarazna virusna bolest koja se može manifestovati na različite načine. Divlje ptice koje žive pored vode, posebno divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja, te zato predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoške i ćurke, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenose hrvatski mediji.

Infekcija kod ptica i peradi širi se preko iscjetka disajnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prevozna sredstva, odnosno sve što sa njim dođe u kontakt.