Prvi dres sa hidžabom za nogometašice

Prije dvije godine, kad je FIFA konačno dopustila nogometašima/cama da nose pokrivala za glavu – hidžab –  iz vjerskih razloga, životi mnogih muškarcima i žena su se doslovno promijenili.

Prije ove odluke, žene koje su obično nosile hidžab ili su morale igrati nogomet bez njega, ili ne igrati uopće.

Iran je protestovao na ovu zabranu – hidžaba – nakon što je njihovim nogometašicama bilo zabranjeno učestvovanje na olimpijskoj kvalifikacijskoj utakmici, samo zato što su nosile mahrame.

Sportski brend Hummel službeno je kreirao prvi ženski nogometni dres koji uključuje hidžab, zbog ženske nogometne momčadi iz Afganistana. Ova uniforma se sastoji od osnovnog dijela koji pokriva cijelo tijelo, uključujući i pokrivalo za glavu, sa šortsom i gornjim dijelom koji idu preko.

Iz Hummela su izuzetno ponosni na svoje hidžab-friendly dizajn, koji ima za cilj pomoći ženama da igraju nogomet sa ili bez hidžaba.

Te žene više ne moraju brinuti o nošenju posebnog hidžaba tokom igre, koji je često topliji, a može i smetati tokom igre.

Razlog zašto ova nedavno uvedena vrsta uniforme predstavlja tako veliku stvar je što ne samo da daje legitiman izgled afganistanskim ženama koje nose hidžab, nego također olakšava nošenje hidžaba tokom igranja ovakve vrste sporta.

Nadamo se da će novi trend započeti i potaknuti kreiranje više sportskih uniformi koje uključuju hidžab, za ostale sportove i nacionalnosti. Sportski hidžab je veliki izum, a ovaj dres čini nošenje hidžaba sportistkinjama jednostavnijim nego ikad prije za halalmagazin.com.

Pogledajte VIDEO.