Prvi bh. animirani dugometražni film “Ptice kao mi”

U sarajevskom kinu Cinema City, produkcijska kuća Prime Time danas organizuje zatvorenu projekciju sihronizirane bh. verzije animiranog filma “Birds Like Us” (Ptice Kao Mi).

Na projekciji, koja počinje u 10 sati, prisustvovat će glumci i glumice koji su dali svoje glasove likovima iz filma, te ostali radnici koji su sudjelovali u nastanku ovog filma.

“Ptice kao mi” inspirisan je knjigom “Govor Ptica”, Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju za ovaj film potpisao je Faruk Šabanović.

 

On je radio na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Oliviom Hetreed i svjetski priznatom i nagrađivanom producenticom Cat Villiers. Villiers je također bila producentica na Oscarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića “Ničija Zemlja”.

– Unatoč radu sa svim našim ljudskim i tehnološkim kapacitetima, suočeni smo sa značajnim izazovima, sa kojima smo se dosad nosili sa hrabrošću. Moje kolege su radile svaki dan, gradeći projekt iz nemogućeg. U posljednje dvije godine bili smo u nastojanju da dosegnemo kvalitet globalne produkcije imajući u vidu nivo razvijenosti tehnologije i mogućnosti koje ona pruža u ovoj zahtjevnoj industriji. Granice se stalno pomiču, a mi pokušavamo zadržati isti nivo sa malim timom ograničenih resursa – izjavio je producent filma Adnan Ćuhara navodi Faktor.ba.

Pored bh. verzije filma, u decembru 2016. godine završena je i verzija na engleskom jeziku, na kojoj su radili 12 svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent, Alicia Vikander koji su dali svoje glasove animiranim junacima. Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja, Peter Gabriel koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa preko 80 potpisa na filmovima. Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga Eilam Hoffman, čiji je tim osvojio dva Oscara za sound design i sound mix za film “Gravity”.

Sihronizaciju je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i co-režiser filma “Birds Like Us”. Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija “Chelia”. Glasove su za bh. verziju posudili Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić, saopćio je Prime Time.