Image default
Arhiva

Prvi automobil na svijetu i prvi šofer iz Bosne

Muhamed Begović from Sarajevo first professional driver in Bosnia and Herzegovina
  • Muhamed je 7 godina proveo u vojsci i učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Pored svjedodžbe, njegova unuka je priložila i dvije kutije negativa na staklu.
  • Sa unutrašnje strane poklopca jedne od kutija piše: snimljeno u Tirolu, Trient 31/III – 30/V, T. M. Begović. (godina nepoznata).
  • Nakon izrade negativa ustanovljeno je da slike datiraju iz perioda Prvog svjetskog rata. Na njima je, pored transporta vojnika i naoružanja, prikazan i transport zarobljenika. europeana.eu
  • Muhamed Begović je kao vozač radio za Američku ambasadu u Beogradu, Sloveniji i Italiji. Tu je i fotografija američkog ambasadora John Dyneley Prince-a (April 17, 1868 – October 11, 1945), za kojeg je radio i na kojoj piše “Za uspomenu odane službe u toku pet godina mom prijatelju Muhamadu Begoviću. Beograd, 30 aug. 1933”.
  • Uramljena svjedodžba iz tečaja za vođe automobila (šofer), 03. juna 1914. godine; Kutija Agfa – Chromo Isolar Platten, negativi na staklu, 9/12.; Kutija Perorto – München, 12 negativa na staklu, kupljeni u Cartoleria Ladstetter Trento; Petnaest crno-bijelih slika iz postratnog perioda kada je Muhamed Begović radio kao šofer u ambasadama. Slike su iz Slovenije, iz Bleda i iz Srbije, iz Beograda.
  • Također, tu je slika američkog ambasadora John Dyneley Prince-a za kojeg je Muhamed radio. Na jednoj od fotografija, pored ambasadora sjedi, vjerovatno, i njegova supruga Adeline E. Loomis.

Autor : Azemina Pijalovic

Zanimljivosti o prvim vozilima

 Nicolas- Joseph Cugnot  (1725.-1804.), francuski vojni inženjer izradio je 1769. dva vozila na parni pogon za vuču topova.
Bila su to prva, ikada sagrađena motorna vozila.
Pokušaj nije uspio zbog brojnih nedostataka.
Tek je James Watt (1736.-1819.), Škotski inženjer i pronalazač, svojim konstrukcijskim poboljšanjima omogućio prvu praktičnu upotrebu parnoga stroja krajem 18. st.
Nikolaus August OTTO (1832.-1891.), Njemački inženjer, izradio je prvi četverotaktni motor sa stranim paljenjem, tada još pomoću plinskoga plamenika, na pogon plinom.
1876. god. motor je uspješno ispitan u tvornici plinskih motora Deutz.
Prvi automobil imao je samo tri kotača a izradio ga je, 1886. god. i patentirao pod nazivom “vozilo s plinskim pogonom”, njemački inženjer i industrijalac Carl Benz.
Njemački inženjer Rudolf Diesel potaknut Carnotovim procesom i saznanjem da su za visoki procenat korisnosti potrebne visoke temperature, zanosio se još za vrijeme studija idejom o motoru s unutrašnjim izgaranjem, kod kojega bi se visokom kompresijom radnog medija povećala ekonomičnost procesora.
Za svoju je ideju dobio patent 1892. godine a 1893. motor je po prvi put proradio uz zaglušnu grmljavinu u “Labaratoriju” tadašnje Tvornice strojeva u Augsburgu.
Prva montažna traka 1913. god. – pronalazak Henrya Forda.
Model T, koji je proglašen automobilom stoljeća, od 1908. do 1927. god. proizveden je ukupno u 15 milijuna primjeraka.
Prvi automobil pogonjen Dieselovim motorom s izravnim ubrizgavanjem goriva proizveden je 1924. godine u tvornici MAN.
Preduvjet za to je bila pumpa za ubrizgavanje goriva koju je izradio Robert Bosch.
Jer sve do tada glavni mana Dieselova motora bilo upuhivanje goriva u cilindar s pomoću komprimiranoga zraka koje, nije omogućavalo postizanje većih brzina vrtnje.
Osim toga je i sam kompresor bio vrlo velik i težak.
Bosch je odlučio razviti uređaj za ubrizgavanje goriva u Dieselov motor.
1923. su izrađene prve pumpe i počeli su pokusi na motoru.
1925. je bio određen konačni oblik pumpe a 1927. godine je započela prva serijska proizvodnja pumpi za ubrizgavanje goriva.
Rotacijski motor NSU – Wankel, izumitelju Felixa Wankela 1902.) po prvi je put ugrađen u automobil 1959. godine.
Proces u motoru je četverotaktni sa stranim paljenjem a plinovi nastali izgaranjem djeluju na okretni trokutasti rotor koji okreće glavno vratilo tako da se odmah proizvodi okretno gibanje.
Citroen DS 19 izazvao je pravu senzaciju na automobilskom sajmu u Parizu 1955. godine. Ispod futurističke karoserije s velikim razmakom osovina bilo je skriveno više tehničkih novina nego ikada ranije: jedinstveni hidropneumatski ovjes, prednji pogon, servo – volan, servo – kočnice…
Prototip prvog Wolkswagenovog automobila, kasnije popularne bube, konstruirao je prof. dr. Ferdinand Porsche, a proizveden je 1935.godine.
Guma napunjena zrakom bila je jedan od osnovnih preduvjeta uspješnog razvoja automobila.
Prvu je još 1846. godine izradio Britanac Robert W.Thomson, za kotače kola. Posve je neizvjesno kako će automobil izgledati krajem 21. stoljeća.
Prema predviđanjima stručnjaka posljednje zalihe nafte biti će iscrpljene najkasnije 2060. godine.
U području automobilske tehnike razvoj će vjerovatno krenuti u dva smjera: tehnološki visoko dotjerana vozila za bogate i ona sasvim jednostavna za ostale.

Related posts

Koji su simptomi bolesti plavog jezika?

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

U manjem entitetu i dalje protiv bosanskog jezika

SAVJETNICI

Leave a Comment