Image default
Arhiva

Prva pomoć pri ujedu insekata

Svakodnevno se susrećemo s ujedima insekata, bilo da se radi o malim ali napornim komarcima ili nekom drugom dosadnom insektu. Ujedi su gotovo neizbježni, ali nije i bol koja nastaje odmah nakon ugriza. Bol će nestati ako koristite kao prvu pomoć neki od trikova koje ćemo navesti u ovom tekstu!

Piše: Sanela Prošić dipl. oec.

Nadamo se da će jedan od ovih trikova koji Vam donosimo biti od pomoći i koliko toliko da ublaži svrbež, crvenilo, otekline i bol nastalu nakon ujeda insekata.

Br.1: Med
Ko bi rekao da je med, osim sto je presladak i tako ljekovit. Ako vam ne smeta malo ljepljivosti, med će djelovati protuupalno i napravit će da vas manje svrbi. Zbog toga prvo se pokušajte sapsiti kaškicom meda.

Br.2: Mlijeko i voda
Pomiješajte jednaku količinu kravljeg mlijeka i obične vode, u mješavinu umočite čistu pamučnu krpicu, može maramica ili stara majica, i time tapkajte kožu. Rezultati će Vas iznenaditi.

Br.3: Esencijalna ulja

Ulje lavande i kokosovo ulje imaju svojstva koja mogu ublažiti svrbež, bol i otekline. Ulje djeluje antibakterijski i može spriječiti infekciju. Neka ulja različitih brendova mogu biti kiselija od drugih. Ako je ulje prejako, možete ga razrijediti s vodom prije nego ga nanesete direktno na kožu.

Br.4: Pasta za zube
Većina pasti za zube sadrže okus metvice ili mente, a sastojak mentola stvara osjećaj hlađenja na koži. Osim što ćete smanjiti osjećaj svrbeži, pasta za zube pomaže i u smanjenju oteklina.

Br.5: Sok limuna ili limete
Ovo voće smanjit će osjećaj svrbeži, a djeluje i antibakterijski. Važno je samo da ako koristite ovu metodu niste na suncu jer sok može opeći vašu kožu.

Br.6: Bosiljak
Ovaj začin nije samo ograničen za korištenje u kuhinji i jelima. Lišće bosiljka sadrži kemikalije, kao što je kamfor, a to stvara osjećaj svježine, sličan onome koji stvara mentol u pasti za zube. Zgnječite nekoliko svježih listova bosiljka i istrljajte time mjesto ugriza na koži.

Br.7: Led
Jedna kocka leda može stisnuti krvne žile i smanjiti prirodno otpuštanje histamina, što znači i manje svrbeži.

 

 

 

 

 

 

Br.8. Ocat
Ovo je odličan domaći lijek protiv svrbeži. Jabučni ocat je najbolji. Nanesite ocat na ubod i ugriz, a ako ih imate više po čitavom tijelu, dvije do tri šalice octa stavite u kadu napunjenu toplom vodom i legnite unutra.

Urednička ekipa portala www.pravisavjeti.info želi Vam što manje ujeda ovog ljeta!

Related posts

Stižu pare: 150 miliona eura za jačanje zapadnog Balkana

Zdravstvom upravljaju otuđeni centri moći

Super brzi recepti

Leave a Comment